– RKP:ssä olemme huolestuneina seuranneet, miten mielivaltaisesti oleskelulupahakemuksille annetaan kielteisiä päätöksiä. Käsittämättömien tapausten virta on loputon. Näin ei voi jatkua. Tarvitsemme perusteellisen selvityksen Maahanmuuttoviraston toimista, sanoo Anders Adlercreutz, RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja.
Helsingin Sanomat kertoi lauantaina Anudari Bolbaatarin tapauksesta. Hän on Suomessa koulutuksensa saanut mongolialainen sairaanhoitaja, jonka oleskelulupa evättiin räikeän virheellisen prosessin seurauksena.
– Karkotus keskeytettiin, kun virhe paljastui, mutta se, että henkilön oikeusturvaa loukataan näin räikeästi, kertoo siitä, että Maahanmuuttoviraston sisäiset prosessit ja sisäinen kulttuuri vaativat pikaista kehittäämistä, sanoo Adlercreutz
Helsingin Sanomien mukaan hakijalle ei kerrottu syitä negatiiviseen oleskelulupahakemukseen.
– Tämä kertoo täydellisestä ymmärtämättömyydestä sen suhteen, että miten oikeusvaltio toimii. Oleskelulupa ei ole mitätön kysymys. Se voi olla täysin ratkaiseva yksittäisen henkilön tulevaisuuden näkökulmasta. Päätös ei voi kaatua siihen, ettei virkamies osaa lukea tiliotetta – kuten Bolbataarin tapauksessa kävi. Ja etenkin: Hakijan on saatava selkeä tieto hakemuksen eväämisen johtaneista syistä sekä mahdollisuus korjata hakemuksen mahdolliset puutteet tai siihen liittyvät väärinkäsitykset. Helsingin Sanomien jutussa ilmenneet seikat kertovat siis vakavista laiminlyönneistä, toteaa Adlercreutz
Kansantaloustieteilijät ovat varsin yksimielisesti peräänkuuluttaneet työperäistä maahanmuuttoa Suomeen.
– Tänään nettomaahanmuutto on reilun 20 000 henkilön vuositasolla. Kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi lukema pitäisi onnistua tuplaamaan. Lisäksi olisi tärkeää, että ihmiset pystyisivät aloittamaan työnteon nopeasti Suomeen saavuttuaan. Pelkästään teknologiateollisuus tarvitsee kymmenen vuoden sisällä 130 000 työntekijää lisää. Työvoimapulaa on lähes kaikilla aloilla aina maataloudesta ja teknologiateollisuuteen ja hoitoalasta kuljetusalaan. Näiden haasteiden edessä on silkkaa hulluutta edes ajatella, että työssä olevia, yhteiskuntaamme kouluttamia ja jo oman panoksena yhteiskuntaamme antavia ihmisiä karkotettaisiin, Adlercreutz harmittelee.
– Olemme tämän hallituskauden aikana tehneet monia parannuksia maahanmuuttoprosessien korjaamiseksi. Ongelmia on kuitenkin edelleen ja niiden korjaamiseen on jatkossa suhtauduttava entistä kunnianhimoisemmin. Maahanmuuttoviraston on muutettava kulttuuriaan ja käytäntöjään. Tarvitsemme perusteellisen selvityksen Maahanmuuttoviraston prosesseista ja toimintatavoista, Adlercreutz vaatii.