Adlercreutz: RKP:n pitkäaikainen tavoite Nato-jäsenyydestä toteutumassa

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta liputti eilen Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Tänään jäsenyyttä käsitellään eduskunnassa.

-Nato-jäsenyys turvaa sen, että voimme myös jatkossa ylpeinä kertoa asuvamme maailman onnellisimmassa ja turvallisimmassa maassa, totesi Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz ryhmäpuheenvuorossaan.

Pohjois-Atlantin sopimuksen 5 artiklan antama suoja tekee Suomesta osan Naton yhteistä puolustusta. Turvaudumme edelleen yleiseen asevelvollisuuteen ja vahvoihin omiin Puolustusvoimiin, mutta mikäli kriisi koittaisi, emme olisi yksin. 

-Jo nykyään kynnys hyökätä Suomeen on korkea, mutta sitä on korotettava entisestään. Juuri siitä tässä päätöksessä hakea jäsenyyttä on kyse. On kyse turvallisuutemme optimoinnista, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz alleviivaa, että jäsenyys vahvistaisi pohjoismaista yhteistyötä. Nato- jäsenyys ei uhkaa ketään, se tehdään oman turvallisuutemme vahvistamiseksi.

-Suomi Naton jäsenenä on sama Suomi kuin se on tälläkin hetkellä. Emme Nato-jäsenyydenkään myötä käännä selkäämme Venäjän kansalle, ja toivomme myös, ettei Venäjä käännä selkäänsä tulevaisuudelle, Adlercreutz sanoo. 

-Jossain vaiheessa kasvaa venäläisten päättäjien uusi sukupolvi, joka sanoutuu irti parhaillaan tehtävistä rikoksista ja on valmis aitoon ja rehelliseen vuoropuheluun naapurimaidensa kanssa. Aivan kuten mekin tarvitsemme luotettavaa Venäjää, myös Venäjä tarvitsee naapurimaitaan. Eristäytymisestä ei ikinä seuraa hyvää, Adlercreutz lisää.

Suomen Nato-prosessi on ollut tehokas ja perustunut huolelliseen analyysiin turvallisuuspoliittisesta tilanteestamme. Adlercreutz toivoo, että valtionjohto vie Nato-jäsenyyshakemuksen maaliin mahdollisimman pian.

-Puolustusministeriössä on tehty perusteellista työtä Suomen puolustuksen vahvistamiseksi – usein Rkp:läisen ministerin johdolla. Tähän mennessä tehty työ mahdollistaa nyt nopean liittymisprosessin, päättää Adlercreutz.

Blomqvist: Historiallinen päätös Suomen turvallisuuden puolesta

Valtionjohto on tänään tehnyt historiallisen päätöksen: Suomi hakee Naton täysjäsenyyttä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist pitää päätöstä myönteisenä ja korostaa, että hallitus toimii suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Anna-Maja Henrikssonin puhe historiallisessa Nato-keskustelussa

Vapautemme ja itsenäisyytemme on arvokkainta, mitä meillä on. Tärkein tehtävämme Suomen kansan edustajina on toimia kaikissa yhteyksissä niin, että teemme kaikkemme Suomen suvereniteetin ja kansalaisten turvallisuuden turvaamiseksi tulevaisuudessa.

Lue seuraava artikkeli