Blomqvist: Historiallinen päätös Suomen turvallisuuden puolesta

Valtionjohto on tänään tehnyt historiallisen päätöksen: Suomi hakee Naton täysjäsenyyttä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist pitää päätöstä myönteisenä ja korostaa, että hallitus toimii suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

– Kun Venäjä hyökkäsi naapurimaahansa Ukrainaan, turvallisuuspoliittisessa ympäristössämme tapahtui perustavanlaatuinen muutos. Suomessa reagoitiin tilanteen vakavuuteen ja me aloitimme turvallisuuspoliittisen ratkaisumme tarkistaminen. Mikään muu puolustusyhteistyö ei voi tarjota samoja turvallisuustakuita kuin Naton kollektiivinen puolustus. Naton täysjäsenyys on paras ratkaisu Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi, Blomqvist sanoo.

– Nato-jäsenhakemus on tärkein päätös sen jälkeen, kun Suomi päätti liittyä EU:hun lähes 30 vuotta sitten, Blomqvist jatkaa. Päätös on historiallinen, mutta myös luonnollinen askel Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Lunastamme nyt Nato-optiomme.

Blomqvist toteaa myös, että vaikka Nato-jäsenyys merkitsee merkittävää muutosta, on paljon, joka pysyy ennallaan.

– Olemme Suomessa aina ottaneet vastuun omasta puolustuksestamme. Niin teemme myös nyt. Myös Naton jäseninä vahva ja uskottava oma puolustus tulee olemaan puolustuspolitiikkamme ytimessä. Myös yhteistyö EU:ssa on jatkossakin erittäin tärkeää. Yhteistyö eri muodoissa on paras puolustus, ja Nato-jäsenyyden kautta nostamme entisestään sotilaallisen hyökkäyksen kynnystä, Blomqvist toteaa.

Blomqvist korostaa myös Nato-jäsenyyden tuomia mahdollisuuksia pohjoismaiselle yhteistyölle, varsinkin jos myös Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä.

– Jos kaikki Pohjoismaat ovat Naton jäseniä, se luo uuden ulottuvuuden jo ennestään laajaan ja tiiviiseen yhteistyöhön. Yhdessä voimme vaikuttaa Naton sisällä ja ennen kaikkea se antaa meille erittäin hyvät mahdollisuudet kehittää ja syventää pohjoismaista puolustusyhteistyötä. Arvojamme, yhteistyötämme ja aktiivista rooliamme alueella tarvitaan. Yhdessä Pohjoismaat luovat turvallisuutta ja vakautta Itämeren alueelle, Blomqvist sanoo.

Henriksson päivän TP-Utvasta: Tärkein päätökseni ministerinä

Tasavallan presidentti sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-Utva) päättivät tänään että Suomi hakee Naton jäsenyyttä, eduskunnan kuulemisen jälkeen. Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuuluu ministeriryhmään, ja hän kuvailee päivän päätöstä historialliseksi.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: RKP:n pitkäaikainen tavoite Nato-jäsenyydestä toteutumassa

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta liputti eilen Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Tänään jäsenyyttä käsitellään eduskunnassa.

Lue seuraava artikkeli