Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström ehdottaa, että Suomi ottaa käyttöön metsätilijärjestelmän

Uudenvuodenpäivänä Aapeli-myrsky pyyhkäisi suomalaisten metsien läpi. Pelkästään Ahvenanmaalla Aapeli-myrsky aiheutti metsävaurioita, jotka vastaavat arviolta neljän vuoden hakkuita. Vastaavat myrskyvauriot osuvat metsänomistajiin kovaa, kun nämä joutuvat käsittelemään ja myymään puutavaraa paljon isommissa erissä kuin suunnitellusti. Heidän voittoaan verotetaan sitten normaalisti kalenterivuoden mukaan, vaikka kallis ja monivuotinen raivaus- ja uudelleenistutustyö odottaa, kun metsähakkuita pystytään toteuttaa normaalisti vain vähän tai ei ollenkaan.

Suomi ei historiallisesti tue metsänomistajia myrskyvaurioista. Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle asiasta, jossa hän ehdottaa mahdollisuutta tulon jaksottamiselle lieventääkseen myrskyn vaikutuksia. Löfström ehdottaa myös, että otetaan käyttöön metsätilijärjestelmä, Ruotsin mallin mukaan.

– Tänä päivänä metsänomistajia rangaistaan myrskyvaurioista kahdesti. Ensin vaurioista, ja sitten verotuksessa. Niitä veroja, joita nyt maksetaan puutavaran pakollisista tuloista tulisi pystyä käyttää vähennyksiin uudelleenistutus-, harvennus- ja raivauskustannuksista tulevina vuosina, Mats Löfström sanoo.

Löfström haluaa myös, että hallitus ottaisi käyttöön metsätilin, Ruotsin mallin mukaan, joka hyödyttäisi metsänhoitoa pitkällä tähtäimellä. Metsätili antaa metsänomistajille mahdollisuuden säästää tulojaan vuosien ajan, tullakseen verotetuksi vasta kun metsätilistä suoritetaan nostoja. Ruotsissa metsänomistajilla on ollut mahdollisuus käyttää metsätilejä vuodesta 1954. Ruotsi antaa myös metsänhoitajille luvan tehdä suurempia tilityksiä metsätilille myrsky-, palo- ja hyönteisvaurioiden jälkeen. Ruotsi on myös ennen tukenut metsäteollisuutta metsävaurioista, ja ottivat Gudrun-myrskyn jälkeen vuonna 2005 käyttöön mm. tilapäisiä verovähennyksiä.

– Metsätili helpottaisi metsänhoitoa samalla tavalla, kuin sijoitussäästötilin tarkoituksena on helpottaa osakekauppaa. Tämä rohkaisisi metsänomistajia aktiiviseen metsänhoitoon ja aktiivisiin metsähakkuisiin, Löfström sanoo.

Mats Löfström on viime viikolla ottanut esille metsätiliratkaisun ja jaksottamisen hallituksen vastaavien ministereiden kanssa. Nyt hän jätti myös kirjallisen kysymyksen seuratakseen asian kehitystä.

– Metsäteollisuus on yksi Suomen peruselinkeinoista, jota tulee suojella. On kohtuutonta, että metsänomistajat yksin kantavat vastuun äärisääilmiöiden aiheuttamista kuluista, Löfström sanoo.

Henriksson: Kela-taksin pitää toimia

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson vaatii hallitukselta ja Kelalta toimenpiteitä Kela-taksia koskevien ongelmien ratkaisemiseksi.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: HPV-rokotetta voidaan pian tarjota niin tytöille kuin pojille

THL:n suositus HPV-rokotteen antamisesta myös pojille on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriön arvioitavaksi.

Lue seuraava artikkeli