Eduskunnan sivistysvaliokunta on eilen päättänyt ammatillisen koulutuksen isosta reformista. Ammatillisen koulutuksen sisältö ja rahoitus muuttuvat radikaalisti.
– Uudistus on periaatteessa tervetullut ja hyvä, mutta lähivuosina toteutettavat laajamittaiset leikkaukset ovat ilmeinen riski laadun heikkenemiselle, sanoo kansanedustaja Mikaela Nylander.
Kaikki opiskelijat saavat henkilökohtaisen suunnitelman osaamisen hankkimiselle. Lähiopetus on jo pidemmän ajan vähentynyt ja vaarana on, että opiskelijat eivät saa tarpeeksi lähiopetusta ja ohjausta koska minimitasoa ei ole määritelty. Leikkaukset vaikuttavat järjestäjien mahdollisuuksiin ottaa huomioon hyvin erilaisia tarpeita.
– Oppiminen tulee tulevaisuudessa enenevissä määrin tapahtumaan työpaikoilla. Hallituksen esityksessä ei ole riittävästi toimenpiteitä työpaikkaohjaajien koulutuksen varmistamiseksi ja sen myötä heidän käsityksensä opinnoista ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen tavoitteista.
Rahoitus muuttuu ja siirtymäajan jälkeen perusrahoitus muodostaa ainoastaan 50 prosenttia rahoituksesta. Lähes kaikki asiantuntijat ovat huomauttaneet, että perusrahoituksen pitäisi olla vähintään 60 prosenttia jotta ennustettavuus parantuisi.
– Tämä ovat ne suuret kysymykset jotka olisivat vaatineet toisen ratkaisun sivistysvaliokunnassa ja siksi äänestin hallituksen esitystä vastaan näissä kysymyksissä. Tämän valtavan reformin seuranta tulee tärkeäksi ja tarvittaessa meidän on korjattava sekä isompia että pienempiä kysymyksiä reformissa.