Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on tänään hyväksynyt mietintönsä valtion ensi vuoden talousarviosta ja päättänyt samalla niin sanottujen joululahjarahojen jakamisesta. Otto Andersson ja Henrik Wickström ovat ruotsalaisen eduskuntaryhmän jäseniä valtiovarainvaliokunnassa ja sen jaostoissa. He ovat tyytyväisiä neuvotteluihin, koska he ovat onnistuneet turvaamaan rahoituksen moniin tärkeisiin tarkoituksiin. Rahoitusta saavat muun muassa rikosuhripäivystys, Niilo Mäki instituutti ja useat kulttuurihankkeet.
– Joululahjarahojen ansiosta useat tärkeät tiet saavat kipeästi kaivattuja lisäresursseja. Liikennehankkeiden kokonaissumma on noin 30 miljoonaa euroa, ja varat suunnataan paikallisesti ja alueellisesti erittäin tärkeille teille, sanoo ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Andersson ja kansanedustaja Wickström.
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Andersson korostaa, että RKP:n työ valtiovarainvaliokunnassa näkyy selvästi esimerkisi siinä, että moneen kulttuurihankkeeseen osoitetaan merkittävä määräraha.
– On ilahduttavaa, että Lurensin kesäteatteri saa 200 000 euron avustuksen uuden kiertävän katsomon rakentamiseen ja Klockriketeatern 95 000 avustuksen. Hienoa on myös, että Nuuksion kansallispuisto Espoossa saa 200 000 euron avustuksen puiston esteettömyyden parantamiseen, Andersson sanoo.
Wickström nostaa esiin nuoremmille sukupolville suunnatut määrärahat ja erityisesti kulttuuriin tehtävät investoinnit.
– On ilahduttavaa, että olemme onnistuneet neuvottelemaan tärkeistä panostuksista, jotka on suunnattu nuorille ja kulttuurialalle. Nuori yrittäjyys ja talous NYT saa 100 000 euron avustuksen toimintaansa, jossa opetetaan nuorille työelämätaitoja. Raaseporin kesäteatteri saa 100 000 euroa, Hangon museo 35 000 euroa ja Inkoo-kulttuuriyhdistys 45 000 euroa avustusta uuden kulttuurikeskuksen toimintaan. Nämä ovat tietysti alueellisesti merkittäviä investointeja, mutta ne ulottuvat myös kauemmas, Wickström sanoo.
Wickström ja Andersson korostavat myönnetystä rahoituksesta rikosuhripäivystykselle, ihmisoikeusliitolle, regnbågsalliansille, Wider Security Network WISE, Artist at Risk ja Students at Risk järjestöille.
– Me ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä olemme asettaneet etusijalle rahoituksen neuvottelemisen näille järjestöille, jotka tekevät uskomattoman hyvää työtä. Näiden avustusten avulla järjestöt voivat kehittää tärkeää toimintaansa”, Andersson ja Wickström sanovat.
Kotimainen elintarviketuotanto ja viljelijöiden liiketoimintamahdollisuudet ovat myös kysymyksiä, joita RKP on edistänyt voimakkaasti neuvotteluissa. Suomen Ammattikalastajaliitto, ProAgrian neuvontapalvelut kotimaisen elintarviketuotannon edistämiseksi ja Kalatalouden Keskusliitto ovat suomalaisesta elintarviketuotannosta vastaavia järjestöjä, jotka saavat rahoitusta.
– Olemme onnistuneet neuvottelemaan hankkeista, jotka hyödyttävät koko Uusimaata, mutta myös koko Suomea. Ohjaamalla rahoitusta näihin liikennehankkeisiin voimme vauhdittaa hankkeita, jotka muuten olisivat saattaneet jäädä kokonaan tekemättä, toteavat Wickström ja Andersson.
Itä-Uudellamaalla varoja kohdennetaan useisiin tiehankkeisiin. Sipoossa 200 000 euroa Nikkilä-Söderkullan kevyen liikenteen väylän suunnitteluun ja 100 000 euroa Paippistentien korjauksiin. Loviisassa 125 000 euroa osoitetaan Pernajantien korjaamiseen ja parantamiseen ja 255 000 euroa Atomvägen-Skärgårdsvägenille uuden tieyhteyden suunnitteluun Loviisan ydinvoimalalle. Porvoossa parannetaan Voolahdentietä 175 000 eurolla ja 100 000 euroa osoitetaan Kulloo-Boxin (tie 148) rakennussuunnitelman loppuunsaattamiseen välillä tie 170-Lähdetie. Lapinjärvessä kohdennetaan 100 000 euroa Labbyvägenin parantamiseen.
– Olen erittäin tyytyväinen Itä-Uudellamaalla nyt tehtäviin liikenneinvestointeihin. Loviisa, Porvoo, Sipoo ja Lapinjärvi saavat nyt kaikki osansa eduskunnan joululahjarahoista. Monet tiet Uudellamaalla ovat huonossa kunnossa ja olen tyytyväinen, että monille teille saadaan nyt rahaa tarvittaviin korjauksiin. Tämä on tärkeää uusmaalaisten arjen, liikenneturvallisuuden ja yritysten toimintaedellytysten kannalta, Andersson sanoo.
Länsi-Uudellamaalla parannetaan kantatie 51:n ja Bollstantien risteystä Inkoossa 500 000 eurolla, 90 000 euroa käytetään katuvalaistuksen lisäämiseen Siuntion kirkonkylältä kantatie 51:lle ja Raaseporissa 500 000 euroa suunnataan liikenneturvallisuuden parantamiseen valtatiellä 25 niin sanotulla SBA-risteysalueella Vanhan Rannikkotien ja Tammisaarentien välillä. Störsvikin risteysalueen suunnitteluun myönnetään myös 125 000 euroa ja Överbytien parantamiseen Kirkkonummella 340 000 euroa.
– Nämä ovat merkittäviä panostuksia alueen infrastruktuuriin. On erittäin tärkeää, että teiden kuntoa ja liikenneturvallisuutta parannetaan. Sekä kantatie 51 että valtatie 25 ovat vilkkaasti liikennöityjä ja tärkeitä teitä alueen elinvoiman kannalta. Siksi nämä ovat elinkeinoelämää hyödyttäviä investointeja, mutta ennen kaikkea konkreettisia liikenneturvallisuustoimenpiteitä, joiden eteen kunnat ovat tehneet työtä jo pitkään, sanoo Wickström, joka on eduskunnan talousvaliokunnan varajäsen ja liikennejaoston jäsen.
Hallituspuolueiden edustajat valtiovarainvaliokunnassa ovat syksyn aikana neuvotelleet siitä, miten eduskunnan niin sanotut joululahjarahat jaetaan.