Andersson välikysymyksestä koskien työmarkkinauudistuksia:

Tulevaisuuden pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta edellyttää sitä, että on myös täällä Suomessa olisi pohjoismaiset työmarkkinat

Eduskunta käsitteli tiistaina oppositiopuolueiden SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton jättämään työmarkkinoita koskevaa välikysymystä. RKP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Otto Andersson. 

Andersson aloitti puheensa kertomalla, miksi on erityisen tärkeää uudistaa työmarkkinoita hallituksen valmistelemien toimenpiteiden avulla. 

– Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamme turvaamiseksi tarvitsemme useampia ihmisiä töihin ja enemmän menestyviä yrityksiä. Tarvitsemme lisää joustoa työmarkkinoille ja parempaa tuottavuutta. Meidän on laskettava yrittäjien kynnystä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen. Ja annettava yrityksille paremmat kannusteet kasvaa ja toimia. Työnantajayritysten määrä on huolestuttavasti laskenut, sanoo Andersson. 

Andersson korostaa, että on tärkeää vahvistaa kilpailukykyä. Kilpailu ulkomaisista investoinneista on todella kovaa, ja Suomella on vaikeuksia kilpailla suurempien maiden kanssa. Muiden pohjoismaiden taloudellinen menestys on selvä tulos siitä, että ne ovat onnistuneet uudistamaan työmarkkinoitaan. 

– Pohjoismaisesta näkökulmasta hallituksen työmarkkinauudistukset eivät ole mitenkään poikkeuksellisia. Poikkeuksellista on sen sijaan se, että Suomen työllisyysaste on selvästi alhaisempi kuin muissa Pohjoismaissa. Myös me tarvitsemme 80 prosentin työllisyysasteen. Poikkeuksellista on myös se, että naisten työmarkkinatilanne ja naisvaltaisten alojen palkkakehitys on Suomessa huonompi kuin Ruotsissa. Tästä sekä poliitikkojen että työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen on kannettava vastuunsa, sanoo Andersson. 

Andersson on tyytyväinen siihen, että RKP:n pitkäaikainen tavoite paikallisen sopimisen edistämisestä kaikenlaisissa yrityksissä nyt etenee. Paikallinen sopiminen parantaa tuottavuutta. Yhdistelmävakuutus, jolla parannetaan sekä yrittäjinä että palkansaajina toimivien ihmisten sosiaaliturvaa, ja osatyökykyisten työelämään osallistumisen edistäminen ovat myös tärkeitä muutoksia.

– Tulevaisuuden pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta edellyttää sitä, että myös täällä Suomessa olisi pohjoismaiset työmarkkinat, toteaa Andersson.

Norrback: Ukrainan tulee olla osa läntistä yhteisöä

Kansanedustaja Anders Norrback (SFP) piti tänään Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron ajankohtaiskeskustelussa Ukrainan tilanteesta. Tänä lauantaina tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun Venäjä aloitti armottoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Lue edellinen artikkeli

Lönnfors ei jatka Uudenmaan RKP:n puheenjohtajana

Uudenmaan RKP:n puheenjohtaja Hanna Lönnfors ei jatka piirin puheenjohtajana. Lönnfors valittiin puheenjohtajaksi keväällä 2021. Hän johti piiriä Suomen ensimmäisissä hyvinvointialuevaaleissa 2022 ja eduskuntavaaleissa 2023. Hänen johdollaan myös piirin toiminta- ja kokouskulttuuria muutettiin koronapandemian jälkeen.

Lue seuraava artikkeli