Norrback: Ukrainan tulee olla osa läntistä yhteisöä

Kansanedustaja Anders Norrback (SFP) piti tänään Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron ajankohtaiskeskustelussa Ukrainan tilanteesta. Tänä lauantaina tulee kuluneeksi tasan kaksi vuotta siitä, kun Venäjä aloitti armottoman hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

Puheenvuorossaan Norrback korosti Ukrainan tarpeen käytännöllisestä tuesta, varsinkin koulutussektorilla, jotta he voivat jälleenrakentaa vahvan ja kestävän yhteiskunnan. Hän korostaa myös EU:n yhteistyön merkitystä sääntöpohjaisen järjestelmän ylläpitämiseksi ja Ukrainan tukemista sen tiellä kohti eurooppalaista integraatiota.

– Ukraina tarvitsee pitkän aikavälin tukea, joka ulottuu sotilaallista ja taloudellista tukea pidemmälle. Varmistaminen, että Ukrainasta tulee osa läntistä yhteisöä, ei ole vain moraalinen velvollisuus vaan strateginen välttämättömyys. Siksi toivomme myös, että Ukraina voitaisiin kutsua seuraavaan Naton huippukokoukseen Washingtoniin, sanoo Norrback.

Norrback vaatii sekä Suomelta että EU:lta yhtenäistä ja määrätietoista toimintaa Ukrainan tukemiseksi näinä haastavina aikoina.

– Emme saa unohtaa sitä, että Ukrainan tukemisen kustannukset, miten merkittäviltä ne vaikuttavatkaan, kalpenevat verrattuna niihin kustannuksiin ja siihen kärsimykseen, jotka syntyisivät, jos kääntäisimme Ukrainalle selkämme. Suomalaiset ovat laajoin joukoin osoittaneet tukensa Ukrainalle järjestämällä kansalaiskeräyksiä, majoittamalla pakolaisia ja auttamalla heitä suomalaiseen yhteiskuntaan kotoutumisessa sekä järjestämällä hyväntekeväisyyskonsertteja ja kulttuuri-iltoja. Suomi ja Suomen kansa seisovat vakaasti Ukrainan rinnalla, nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Norrback

Adlercreutz: Venäjän jäädytetyt varat tulisi käyttää Ukrainan hyväksi

– Euroopassa on satojen miljardien arvosta jäädytettyjä venäläisiä varoja. Niin moraalisesta kuin loogisesta näkökulmasta ne tulisi käyttää Ukrainan tukemiseen, eli auttamaan Ukrainaa puolustautumaan ja korjaaman sen, minkä Venäjä brutaalissa hyökkäyssodassaan on tuhonnut, sanoo eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz, joka osallistui yleisten asioiden neuvoston kokoukseen Brysselissä tiistaina.

Lue edellinen artikkeli

Andersson välikysymyksestä koskien työmarkkinauudistuksia:

Tulevaisuuden pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta edellyttää sitä, että on myös täällä Suomessa olisi pohjoismaiset työmarkkinat

Lue seuraava artikkeli