Ruotsalainen eduskuntaryhmä kesäkokouksesaan:
RKP:n ja Ruotsalainen eduskuntaryhmän katsoo, että suomalaisten ostovoiman turvaaminen on välttämätöntä.
– Tarvitsemme nopeita ja kohdennettuja toimia, jotta pääsemme yli kriiseistä, joita kohtaamme. Samalla meidän on pidettävä katseemme horisontissa ilman, että unohdamme kokonaiskuvaa. Ennakoiva ja pitkäjänteinen politiikka antaa turvaa meille suomalaisille, mutta myös tekee Suomesta maan, johon halutaan muuttaa ja investoida, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.
– Arjen turvallisuudessa on kyse sitä, että kenenkään ei pitäisi joutua miettimään, onko hänellä varaa sekä ruokaan että lämpimään kotiin. Inflaation kiihtyessä ja arjen kustannusten kasvaessa meidän on turvattava suomalaisten ostovoima. Samalla on tärkeää, että verotus kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen, jotta saamme talouden käyrät käännettyä ylöspäin. RKP on jo pitkään puhunut työ- ja eläketulojen verojen keventämisen puolesta, sanoo RKP:n puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
Samalla kun RKP peräänkuuluttaa yleisiä toimenpiteitä ostovoiman turvaamiseksi ja kasvun tukemiseksi tarvitaan myös kohdennettuja toimenpiteitä heikoimmassa asemassa olevien tukemiseksi.
– Yksi tärkeä muutos olisi se, että lapsilisän yksinhuoltajakorotus ei enää vähentäisi toimeentulotukea. Vaihtoehtoisesti Ruotsalainen eduskuntaryhmä esittää väliaikaista muutosta, että lapsilisä ei vaikuttaisi toimeentulotuen määrään. Tällä olisi suora vaikutus monien lapsiperheiden jokapäiväiseen elämään. Lisäksi Suomessa tulisi ottaa käyttöön yhteinen kustannuskatto kaikille terveydenhuoltokustannuksille. Näin korvattaisiin nykyiset erilliset enimmäismäärät asiakasmaksuille, lääkkeille ja matkoille, huomauttaa Henriksson.
Arjen turvallisuus tarkoittaa myös sitä, että meillä on kotimainen elintarviketuotanto. RKP katsoo, että lainsäädäntöä olisi tarkistettava, jotta tuottajien jo pitkään kokema ja vain pahentunut rakenteellinen kannattavuuskriisi voitaisiin korjata.
– Monien maatilojen arki on ollut haastavaa jo pitkään, ja ostohinnat ovat käytännössä suurten ketjujen sanelemia. Meillä on monta sukupolvelta toiselle periytyviä maatiloja, jotka ajattelevat nyt hanskojen heittämistä tiskiin. Meidän on turvattava suomalainen ruoantuotanto. Myös maanviljelijä tarvitsee leipää pöydälleen, sanoo ministeri Thomas Blomqvist.
– Myös kaupan toimijoilla on tässä asiassa suuri vastuu. Ne voivat näyttää esimerkkiä nostamalla rimaa omille tuotemerkeilleen. Yritysvastuu tarkoittaa myös vastuun kantamista tavarantoimittajista, Adlercreutz sanoo.
Sähkön arvonlisäveroa tulee alentaa
– Maailmanpoliittinen tilanne, inflaation kiristyminen ja energian korkea hinta vaikuttavat kaikkiin suomalaisiin eri tavoin. Tämä ei koske vain pienituloisia, vaan jokapäiväisen elämän kohonneet kustannukset vaikuttavat kaikkiin. Me emme voi kompensoida kustannuksia kaikille, mutta meidän on erityisesti autettava niitä ryhmiä, jotka ovat nyt erityisen haavoittuvassa asemassa. Samalla on kuitenkin tärkeää, ettemme unohda pitkän aikavälin perspektiiviä. Jos häiritsemme markkinoita, voimme helposti törmätä samoihin ongelmiin tulevaisuudessa, Adlercreutz sanoo.
– Energian hinnannousu huolestuttaa suomalaisia. Tarvitsemme tehokkaita toimia tilanteen helpottamiseksi tulevaa talvea varten. RKP katsoo, että sähkön arvonlisäveroa olisi alennettava. Sähkön arvonlisäveron väliaikainen kevennys olisi suhteellisen helppo toteuttaa ja sillä olisi konkreettinen vaikutus tavallisen suomalaisen lompakkoon, sanoo Adlercreutz.
Ruotsalainen eduskuntaryhmä vieraili maanantaina Lovisan ydinvoimalassa.
– Kotimaisen sähköntuotannon ja toimitusvarmuuden turvaaminen on ratkaisevan tärkeää. Meidän on tultava riippumattomaksi venäläisestä energiasta. Suomella on paljon voitettavaa siinä, että kannustamme aktiivisesti vihreän teknologian investointeihin. RKP kannattaa Loviisan ydinvoimalan käyttölupien jatkamista ja pitää tärkeänä, että päätös tehdään vielä tällä vaalikaudella.
Terveydenhuolto tarvitsee tulevaisuudenuskoa
Ruotsalainen eduskuntaryhmä on huolissaan terveydenhuollon tilanteesta.
Meillä on vakava kriisi terveydenhuollossa. Tarvitsemme nopeita ja monipuolisia ratkaisuja varmistaaksemme, että meillä on myös tulevaisuudessa asukkaillemme toimiva terveydenhuolto ja vanhustenhoito. Tarvitsemme hoitajia kuuntelevan kriisiryhmän.
– Tähän kuuluu muun muassa sen varmistaminen, että meillä on riittävästi koulutuspaikkoja sairaanhoitajille, lähihoitajille, hoiva-avustajille ja lääkäreille, että hoitoalan ammatti on houkutteleva ja että ihmiset viihtyvät työssään, että työpaikoilla on hyvää johtamista, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja kilpailukykyinen palkkaus. Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, jäykkien hierarkioiden ja liiallisen byrokratian purkua sekä ulkomaisten terveydenhuollon tutkintojen tunnustamista. Monen palan on loksahdettava paikoilleen jotta parannamme terveydenhuoltoalan houkuttelevuutta, sanoo Henriksson.
-Tarvitsemme lisää käsipareja hoitoon ja hoivaan. Haluamme pitää kiinni 0,7 hoitajamitoituksesta, mutta suhtaudumme kysymykseen kuitenkin pragmaattisesti. Se ei esimerkiksi saa johtaa siihen, että yksiköitä joudutaan sulkemaan. Siksi meidän on nyt käytävä keskustelu siitä, mitä on tehtävä, jotta me käytännössä voimme toteuttaa hoitajamitoituksen, sanoo Blomqvist.