Bergqvist: Hyvä, että koululakkautusten todellisia vaikutuksia selvitetään

Suomen peruskouluista 55 prosenttia on lakkautettu viimeisten 30 vuoden aikana. Tämä kehitys huolestuttaa kansanedustajaa ja Saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtajaa Sandra Bergqvistiä (RKP), koska lakkautukset kohdistuvat lähes kategorisesti maaseudun ja saariston kouluihin.

– Koulujen laajamittaisista lakkautuksista huolimatta on tehty hyvin vähän tutkimusta koulujen lakkautusten vaikutuksista lapsiin ja heidän oikeuteensa tasavertaiseen ja turvalliseen koulunkäyntiin. Lisäksi tutkimus vaikutuksista varsinkin pienten paikkakuntien paikallisyhteisöihin, ja koululakkausten todellisista säästöistä on puutteellinen, Bergqvist sanoo.

Bergqvist pitää siksi saaristoasiain neuvottelukunnan, maaseutupolitiikan neuvoston, ja lapsiasiavaltuutetun toimiston käynnistämää arviointitutkimusta lasten oikeuksien toteutumisesta peruskoulujen sulkemisen yhteydessä tervetulleena. 

– Pienillä paikkakunnilla paikallisen koulun sulkeminen voi johtaa pitkiin koulumatkoihin, mikä puolestaan ​​vaikuttaa lasten ja nuorten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Me aikuiset valitamme siitä, että lapset ja nuoret liikkuvat liian vähän, mutta mitkä ovat heidän todelliset mahdollisuutensa siihen, kun me aikuiset pakotamme heidät istumaan koulukyydeissä jopa kolme tuntia päivässä, Bergqvist sanoo. 

– Koulu on usein paljon muutakin kuin pelkkä opetusyksikkö. Harrastustoiminta ja suuri osa sosiaalisista verkostoista syntyy koulun ympärillä. Koulun sulkemisella on siksi välittömiä seurauksia paikallisyhteisölle. Olen iloinen siitä, että tutkimuksessa myös arvioidaan, mitä kouluverkon harveneminen merkitsee saariston taloudellisen kehityksen ja vetovoiman kannalta, Bergqvist sanoo. 

Blomqvist: Omaisuudensuojaa ei saa heikentää

RKP:n puoluevaltuuston kokouksessa 9. lokakuuta Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist painotti omaisuudensuojan merkitystä ja ilmaisi huolensa siitä, että ymmärrys omaisuudensuojaa kohtaan tuntuu olevan vähenemässä.

Lue edellinen artikkeli

RKP,Kokoomus ja KD vaaliliittoon pohjois-pohjanmaalla aluevaaleissa

RKP, Kokoomus ja KD ovat solmineet pohjois-pohjanmaalla keskinäisen teknisen vaaliliiton tammikuussa 2022 pidettäviin aluevaaleihin. Puolueet julkaisivat tiistaina 12.10. vaaliliittosopimuksen allekirjoitustilaisuudessa ensimmäiset ehdokkaansa. Vaaliliitto asettaa täyden 98 ehdokkaan listan.

Lue seuraava artikkeli