Hallitus päätti budjettineuvottelunsa tänään. Budjetti sisältää muun muassa tukia puolustusvalmiuteemme, sähkölämmitteisissä taloissa asuville ja korkeista sähkökustannuksista kärsiville, sekä toimenpiteitä ostovoiman ja yrittäjyyden turvaamiseksi.
– Olen tyytyväinen päätökseen alentaa sähkön arvonlisäveroa väliaikaisesti 10 prosenttiin joulukuun ja huhtikuun väliseksi ajaksi, sekä päätökseen laatia verovähennysjärjestelmä ja vaihtoehtoisesti tukimekanismi, hillitsemään nousevia energiakustannuksia. Sähkön arvonlisäveron väliaikainen alennus vaikuttaa suoraan kaikkien kotitalouksien lompakoihin ja kohtuuttoman korkeista lämmityskustannuksista kärsiville suunnatut vähennykset ja tuet ovat oikeudenmukaisia. Meidän on turvattava, että jokaisella on mahdollisuus pitää kotinsa lämpimänä tänä talvena, ja että myös ruokaan ja muihin välttämättömiin menoihin jää rahaa, ministeri Thomas Blomqvist huomauttaa.
– Suomessa ei ole patenttiratkaisuja ostovoiman ja yrittäjyyden turvaamiseksi. Olemme tietoisia, että tarvitaan useita erilaisia toimenpiteitä. Budjetti sisältää muun muassa kohdennettuja toimenpiteitä lapsiperheille ja yksinhuoltajille, panostuksia tutkimukseen ja koulutukseen sekä tukea, jolla suomalaiset yritykset pysyvät kehityksen kärjessä vihreässä siirtymisessä, sanoo Thomas Blomqvist.
– Kestävän kasvun edistämiseksi, teemme panostuksia, 240 miljoonaa euroa, valmiuteen, energiahuoltoon ja puhtaaseen teknologiaan. Tämä sisältää laajan valikoiman toimenpiteitä, maaseudun biokaasua edistävistä investoinneista ja yksityisteiden investointituesta kotimaisen puun saatavuuden edistämiseksi, kaukolämpöverkon kehittämisen tukemiseen. Toisin sanoen koko maata koskevia toimia ja investointeja, jotka hyödyttävät sekä maaseutua että kaupunkeja, Thomas Blomqvist toteaa.
– Pohjoismaisena yhteistyöministerinä olen tietysti erittäin iloinen, että voimme lisätä tunnin B1-kielen opetusta viikossa. Tämä parantaa kielitaitoa sekä vahvistaa pohjoismaisia siteitä ja helpottaa yhteistyötä, Thomas Blomqvist toteaa.
Puolustukseen menee vajaat 800 miljoonaa euroa ja siitä reilu 650 miljoonaa euroa on tarkoitettu materiaalihankintoihin.
– Venäjän hyökkäyssota keskellä Eurooppaa on perusteellisesti järisyttänyt turvallisuuden tunnettamme. Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu konkreettisia uhkia, mutta on aivan selvää, että meidän tulee edelleen vahvistaa sotilaallista valmiuttamme. Olen tyytyväinen näihin kirjaimellisesti elintärkeisiin investointeihin ja hallituksessa vallitsevaan yhtenäisyyteen uskottavan puolustuksen tärkeydestä, sanoo pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.
– Putinin sota Ukrainassa on johtanut suuriin pakolaisvirtoihin Euroopassa. Olemme budjetissa ottaneet tämän huomioon ja kohdentaneet varoja pakolaisten vastaanottamiseen ja heidän työ- ja koulutusmahdollisuuksiensa lisäämiseen aikana, jolloin he joutuvat elämään täällä, sotaa paossa, Blomqvist sanoo.