Blomqvist: Työ sateenkaariihmisten oikeuksien puolesta on jatkuttava!

Tänään juhlitaan Helsinki Pridea. Tapahtuman tarkoituksena on huomioida, että yhtäläiset oikeudet kuuluvat kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin mukaan Pride-liike on erittäin tärkeä ja sitä tarvitaan edelleen tänä päivänä. Blomqvist vieraili viikon alussa Oslossa yhdessä pohjoismaisten yhteistyöministerien kanssa muistamassa juhannuksen aikana tapahtuneessa iskussa kuolleita ja loukkaantuneita.

Blomqvistin mukaan translain uudistaminen on yksi kiireellisimmistä toimenpiteistä sateenkaariihmisten aseman vahvistamiseksi Suomessa, mutta samalla on selvää, että työtä on vielä tehtävänä.

– Työtä sateenkaariihmisten oikeuksien puolesta tarvitaan joka päivä. On äärimmäisen tärkeää, että hallituksen päivitys translaista saadaan valmiiksi mahdollisimman pian. Nykyinen lainsäädäntö loukkaa ihmisoikeuksia ja on häpeäpilkku Suomen lainsäädännössä, sanoo ministeri Blomqvist.

– Samalla on selvää, että työtä on jatkettava sateenkaariihmisten oikeuksien edistämiseksi kokonaisvaltaisesti ja samalla on kitkettävä suvaitsemattomuutta ja vihaa. Tämän on oltava poliittinen prioriteetti myös Suomessa. Jokaisen tulee saada tuntea olonsa turvalliseksi omana itsenään ja saada elämää ja rakastamaa sellaisena kuin on, Suomessa kuin myös Pohjoismaissa, ministeri Blomqvist sanoo.

Translain valmistelu on käynnissä sosiaali- ja terveysministeriön johdolla. Hallitusohjelman mukaan yksilön itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava ja vaatimus lisääntymiskyvyn puutteesta on poistettava. Lisäksi lääkinnällinen hoito tulee erottaa juridisen sukupuolen korjaamisesta.

Henriksson: Meidän on puolustettava kaikkien yhtäläistä arvoa ja oikeutta rakastaa kenet haluaa

-Me emme saa koskaan lakata taistelemasta ihmisoikeuksien puolesta. Päivän yritys häiritä Pride-tapahtumaa keskuskirjasto Oodissa sekä Oslossa hiljattain tapahtunut todennäköisesti seksuaalivähemmistöihin kohdistunut erittäin traaginen terrori-isku, jossa kaksi ihmistä sai surmansa ja noin 20 loukkaantui, ovat kaksi monista esimerkeistä, jotka osoittavat, että työmme HBTIQA+-henkilöiden oikeuksien puolesta ei ole vielä päättynyt. Päinvastoin, meidän on osoitettava sanoin ja teoin, että puolustamme kaikkien yhtäläistä arvoa ja oikeutta rakastaa kenet haluaa, sanoo Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ennen Pride-viikonloppua.

Lue edellinen artikkeli

Pohjoismaisesta yhteistyöstä ja sukupuolten tasa-arvosta vastaava ministeri Thomas Blomqvist uudeksi Ahvenanmaan asioista vastaavaksi ministeriksi

Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on siirtänyt vastuun Ahvenanmaan asioista ministeri Thomas Blomqvistille. Valtioneuvosto on tänään päättänyt uudesta työnjaosta.

Lue seuraava artikkeli