Blomqvist: Työ sen eteen, että Pohjoismaat olisivat maailman kestävin ja integroitunein alue on erittäin ajankohtaista

Pohjoismaiden pääministerit päättivät elokuussa 2019, että Pohjoismaiden tulee olla maailman kestävin ja integroiduin alue vuoteen 2030 mennessä. Vision toteuttamiseksi laadittiin pohjoismaisten yhteistyöministerien johdolla toimintasuunnitelma. Pohjoismainen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa vision ajankohtaisuutta ja korostaa, että on tärkeää jatkaa systemaattista työtä vision toteuttamiseksi.

– Visiomme on kunnianhimoinen, mutta erittäin ajankohtainen ja on tärkeää, että jatkamme määrätietoista työtä sen toteuttamiseksi. Koronapandemian kokemukset ja Euroopan muuttunut turvallisuuspoliittinen tilanne seurauksineen ovat entisestään vahvistaneet vision merkitystä. Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa ja sitä seurannut energiakriisi korostivat vihreän siirtymän merkitystä, ja koronapandemia osoitti integraatiotyön ja pohjoismaisen näkökulman puolustamisen tärkeyden kaikissa tilanteissa, ministeri Blomqvist toteaa.

Aiemmin laadittu toimintasuunnitelma ulottuu vuoteen 2024, mutta yhteistyöministerit ovat jo aloittaneet työn, miten vision kanssa työskennellään kaudella 2025-2030.

– Seitsemän vuoden kuluttua Pohjoismaista tulee maailman kestävin ja integroiduin alue. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi vision toteuttamisessa. Jatkamme työtä vihreän, kilpailukykyisen ja sosiaalisesti kestävän Pohjoismaiden puolesta. Vision toteuttamiseksi meidän on työskenneltävä strategisesti ja yhteistyössä pohjoismaisten kumppaneidemme kanssa. Pohjoismaiselle yhteistyölle on suuria odotuksia, ja on tärkeää, että voimme jatkossakin tarjota pohjoismaisia etuja kansalaisillemme, Blomqvist päättää.

Blomqvist osallistuu tänään (31.1) Kööpenhaminassa järjestettävään yhteistyöministerien kokoukseen, jossa keskustellaan muun muassa Visio 2030 -työn jatkamisesta.

Ollikainen: Elinvoimainen Pohjanmaa on otettava huomioon tulevissa liikennehankkeissa

Toimiva infrastruktuuri on uskomattoman tärkeä Suomen kilpailukyvylle, mutta myös meidän hyvinvoinnin kannalta. Jotta koko maa pysyisi elinvoimaisena, tarvitaan lisää investointeja kaikilla tasoilla tieverkon, rautateiden, satamien, lentokenttien ja kuituverkon osalta.

Lue edellinen artikkeli

Norrback & Rehn-Kivi: Askel eteenpäin sosiaaliturvauudistuksessa

Hallitus on hallitusohjelman mukaisesti aloittanut sosiaaliturvauudistuksen, joka valmistellaan tutkimusperusteisesti parlamentaarisessa komiteassa. Uudistus ulottuu kahden vaalikauden yli, ja sen valmistelu aloitettiin vuonna 2020. Komitea esitteli tänään välimietintönsä lehdistötilaisuudessa, ja paikalla oli kansanedustaja Anders Norrback (RKP), joka yhdessä kansanedustaja Veronica Rehn-Kiven (RKP) kanssa, on edustanut Ruotsinkielistä eduskuntaryhmää komiteassa.

Lue seuraava artikkeli