Blomqvist: Vihapuheella ja häirinnällä ei ole paikkaa yhteiskunnassamme

Tänään 19. maaliskuuta vietetään Minna Canthin päivää ja tasa-arvon päivää. Vaikka me monella tapaa elämme tasa-arvoisemmassa yhteiskunnassa kuin koskaan aikaisemmin on selvää, että tasa-arvotyö on vielä kesken. Tämä näkyy muun muassa vihapuheessa ja härinnässä, joka kohdistuu erityisesti naisiin, sekä verkossa että muualla.

Systemaattinen vihapuhe ja häirintä ovat vakavia ongelmia ja uhkia meidän demokratialle, Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo. Häirinnällä ja vihapuheella yritetään hiljentää, ja sen kokeneille kynnys osallistua ja ilmaista itseään nousee. Tämä on ilmiö, joka suhteettoman suuressa määrin kohdistuu naisiin. Tämä on selvä tasa-arvo-ongelma, joka käy ilmi kun meidän elämä siirtyy mitä enenevässä määrin verkkoon.

Naton strategisen viestintäkeskuksen raportin mukaan muun muassa naisministerit Suomen hallituksessa ovat joutuneet kestämään erityisen paljon verkkovihaa. Mutta ongelma koskee kuitenkin koko yhteiskuntaa. Plan Suomen tutkimuksen mukaan vuonna 2020, 42% suomalaisista tytöistä joutui häirinnän kohteeksi verkossa.

– Naisilla on paikka kaikilla yhteiskunnan alueilla, myös päätöksenteossa ja hallituksessa. Politiikkaan kuuluu kritiikki, mutta vihapuheella ja häirinnällä ei ole paikkaa yhteiskunnassamme, Blomqvist jatkaa. Tämä ei koske ainoastaan ministereitä, vaan kaikkia tyttöjä ja naisia. Kaikilla on oikeus elää turvallista elämää, myös verkossa.

Norrback: Ammattikalastajien asema turvataan uudessa kalastuslaissa

Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) iloitsee hallituksen esityksestä kalastuslain uudistamiseksi, joka parantaa kalastajien mahdollisuutta rekisteröityä luokan 1 kalastajana. Rekisteröinti eri kalastajaluokkiin on ammattikalastajien kannalta tärkeä kysymys, jotta ammattikalastaminen olisi jatkossakin mahdollista.

Lue edellinen artikkeli

Pohjoismaista yhteistyötä on tärkeä edistää

Tänään vietetään Pohjolan päivää. Pohjoismaat allekirjoittivat 23. maaliskuuta 1962 Helsingin sopimuksen, joka edelleen on perusta sekä parlamentaariselle että hallitusten väliselle yhteistyölle. Pohjolan päivä antaa tilaisuuden juhlistaa pohjoismaista yhteenkuuluvuutta ja pohjoismaiden välistä tiivistä yhteistyötä. Kuluneen vuoden aikana koronapandemian seuraukset ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Lue seuraava artikkeli