Pohjoismaista yhteistyötä on tärkeä edistää

Tänään vietetään Pohjolan päivää. Pohjoismaat allekirjoittivat 23. maaliskuuta 1962 Helsingin sopimuksen, joka edelleen on perusta sekä parlamentaariselle että hallitusten väliselle yhteistyölle. Pohjolan päivä antaa tilaisuuden juhlistaa pohjoismaista yhteenkuuluvuutta ja pohjoismaiden välistä tiivistä yhteistyötä. Kuluneen vuoden aikana koronapandemian seuraukset ovat kuitenkin herättäneet kysymyksiä pohjoismaisesta yhteistyöstä.

– On selvää, että covid-19 on koetellut pohjoismaista yhteistyötä. Kulunut vuosi on muistuttanut meitä siitä, että mitään ei voida ottaa itsestäänselvyytenä, ja että meidän on aktiivisesti tehtävä työtä sekä pohjoismaisen yhteistyön parantamisessa että sen syventämisessä, Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist sanoo.

– Pohjoismaisessa yhteistyössä meidän on myös otettava oppia kuluneen vuoden tapahtumista, jotta me tulevaisuudessa voimme hoitaa kriisejä toisin ja paremmin. Osana Suomen ministerineuvoston puheenjohtajuutta olemme jo käynnistäneet kaksi aloitetta edistääkseen juuri tätä. Hanke, jossa tarkastellaan maahantulorajoitusten yhteiskunnallisia seurauksia antaa meille hyödyllisiä näkemyksiä rajarajoitusten erilaisista seurauksista ja auttaa meitä siten paremmin vastaamaan mahdollisiin tuleviin kriiseihin. Yhteiskuntien sietokyvyn parantamiseksi Suomi pyrkii myös syvälliseen yhteistyöhön huoltovarmuuden ja valmiuksien suhteen. Tämän saavuttamiseksi nykytilannetta tullaan kartoittamaan ja tarkastelemaan, missä pohjoismainen yhteistyö voi tuoda lisäarvoa, Blomqvist sanoo.

Blomqvist: Vihapuheella ja häirinnällä ei ole paikkaa yhteiskunnassamme

Tänään 19. maaliskuuta vietetään Minna Canthin päivää ja tasa-arvon päivää. Vaikka me monella tapaa elämme tasa-arvoisemmassa yhteiskunnassa kuin koskaan aikaisemmin on selvää, että tasa-arvotyö on vielä kesken. Tämä näkyy muun muassa vihapuheessa ja härinnässä, joka kohdistuu erityisesti naisiin, sekä verkossa että muualla.

Lue edellinen artikkeli

RKP hyväksyy ehdotetut rajoitukset

Ruotsalainen eduskuntaryhmä on tänään ryhmäkokouksessaan päättänyt, että ryhmä hyväksyy, että hallitus jatkaa liikkumisrajoitusten valmistelua koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Lue seuraava artikkeli