Uusiutuvan energian direktiivin päivitys äänestysten joukossa
Euroopan parlamentin syksyn ensimmäinen täysistunto tarkoittaa joka vuosi EU-politiikalle harvinaisen paljon medianäkyvyyttä. Syynä on Euroopan komission puheenjohtajan vuosittainen puhe unionin tilasta. Tänä vuonna Ukrainan sota ja sitä seurannut energia- ja elintarvikekriisi ovat johtaneet siihen, että Ursula von der Leyeniin ja komission ehdotuksiin kriisien ratkaisemiseksi kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Koska myös pääministeri Sanna Marin on kutsuttu keskustelemaan parlamentin jäsenten kanssa täysistunnossa, suomalaisilla toimittajilla on jo näistä syistä runsaasti kirjoitettavaa täysistunnosta.
Tämän lisäksi myös Euroopan parlamentin jäsenten lainsäädäntötyö herättää tällä täysistuntokerralla erityisen paljon mielenkiintoa.
Äänestettävänä tällä viikolla on mm. uusiutuvaa energiaa koskeva direktiivi, energiatehokkuusdirektiivi, EU:n lainsäädäntö metsäkadon minimoimiseksi ja EU:n metsästrategia. Kaikilla näillä äänestyksillä voi olla suuri vaikutus Suomeen.
Nils Torvalds (RKP / Renew Europe) on toiminut uusiutuvan energian direktiivin osalta ympäristövaliokunnan pääneuvottelijana ja osallistunut aktiivisesti myös muita mainittuja lainsäädäntöehdotuksia koskeviin keskusteluihin Euroopan parlamentin kolmanneksi suurimman ryhmän, Renew Europen, koordinaattorina ympäristövaliokunnassa.
– Olemme nähneet kevään ja kesän neuvottelujen aikana, kuinka vaikeaa kompromissien löytäminen näissä asioissa on ollut. Kompromissit ovat kaukana täydellisistä. Ottaen kuitenkin huomioon, kuinka tärkeää tällä hetkellä on löytää yhdessä ja nopeasti ratkaisuja kohtaamiimme kiireellisiin haasteisiin, olen kuitenkin sitä mieltä, että saavuttamiemme kompromissien hyväksyminen on tärkeää, voidaksemme jatkaa neuvotteluja Eurooppa-neuvoston ja EU-komission kanssa mahdollisimman pian, Torvalds sanoo.
Syksy jatkuu kovalla tahdilla Euroopan parlamentissa, kun kaikki jäljellä olevat lainsäädäntöehdotukset vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tulevat äänestettäviksi täysistuntoihin. Samalla Venäjän fossiilisten polttoaineiden riippuvuudesta eroon pääseminen tulee edelleen vaatimaan lisää EU-tason ratkaisuja.