Euroopan parlamentti ottaa suuria askeleita ilmaston puolesta – Torvalds tyytyväinen kesäpaketin vastuunjaon lopputuloksiin

Maanantaina Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta jakoi vastuut poliittisten ryhmien kesken tänä kesänä julkistetusta suuresta vihreän siirtymisen lainsäädäntöpaketista. Samaan aikaan valiokunnan keskeiset koordinaattorit näyttivät vastuullisuuttaan. Oikeistopopulistit eivät tule vastaamaan mistään keskeisestä ehdotuksesta. Maanantaina tehty päätös on erityisen tärkeä, koska se koskee lainsäädäntöä, jolla varmistetaan, että EU saavuttaa omat ilmastotavoitteensa.

Renew Europe, joka on parlamentin kolmanneksi suurin poliittinen ryhmä, sai päävastuun henkilö- ja kuorma-autojen hiilidioksidipäästöstandardeja koskevasta säätelystä sekä uusiutuvan energian direktiiviä ja tekoälysäätelyä koskevista ympäristövaliokunnan lausunnoista. Nils Torvalds (RKP/Renew), ryhmän koordinaattorina ympäristövaliokunnassa, on tyytyväinen Renew Europen saamaan vastuuseen ja näkee jaon lopputuloksen myös muutoin positiivisena.

– Nyt sovittu lakipakettien jako antaa hyvät edellytykset yhteistyölle yli puoluerajojen. Olen erityisen iloinen siitä, että olemme onnistuneet takaamaan enemmistön avainkysymyksissä parlamentin ympäristöpoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Oli tärkeää, että onnistuimme saavuttamaan lopputuloksen, jossa minkään lakipaketin valmistelutyössä päävastuu ei päätynyt ilmastotyön vastaisille ääriryhmille, Torvalds sanoo.

Torvalds myös muistuttaa, että vaikka EU:n johtava rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa tulee näkyä ympäristövaliokunnan tulevassa valmistelutyössä, on samalla tärkeää, ettei EU:n toimivaltaa kasvateta EU:n perussopimusten vastaisesti.

– Työmme tulee perustua EU:n ja jäsenmaiden toimivallan väliseen tasapainoon. Tämä on erityisen tärkeää, jotta emme lisää jännitteitä EU:ssa tulevaisuuden kannalta vaarallisella tavalla. Pitkällä aikavälillä kyse on EU:n pelastamisesta, Torvalds päättää.

 

Wickström: Opintotuen tulorajoja on korotettava

RKP:n varapuheenjohtaja Henrik Wickström toivoo, että opintotuen tulorajoja korotettaisiin. Jos kalenterivuoden aikana opiskelee yhdeksän kuukautta, opiskelijan tulot voivat olla 12 498 euroa. Wickströmin mukaan tätä tasoa voisi nostaa 50 prosentilla nykyisestä tasosta, mikä tarkoittaisi hieman yli 18 500 euroa.

Lue edellinen artikkeli

Rehn-Kivi: Vihdoinkin voimme luopua kahden metrin turvaetäisyydestä

Eduskunnassa on tänään käyty lähetekeskustelu tartuntatautilain muutoksesta. Hallituksen esitys sisältää ehdotuksen kahden metrin turvaetäisyyden luopumisesta sekä soveltamisen kriteerinä käytetyn ilmaantuvuusluvun poistamisesta. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) pitää esitystä tervetulleena.

Lue seuraava artikkeli