Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Adlercreutz: EU:n sisämarkkinoiden tulee toimia

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz osallistui EU:n yleisten asioiden neuvoston kokoukseen 19. syyskuuta Brysselissä.

– Tavaroiden, työvoiman ja palvelujen vapaa liikkuvuus sekä unionin sisäinen kilpailuneutraliteetti ovat Suomelle keskeisiä asioita. EU:n kilpailukyvyn näkökulmasta on oleellista, että sisämarkkinat palaavat normaalitilaan, Adlercreutz sanoo.

– Pandemian aikana höllensimme valtiontukisääntöjä, mutta nyt on palattava arkeen. EU:n kilpailukykyä ei edistä se, että jäsenmaat kilpailevat keskenään investoinneista valtiontukien avulla. Pelisäännöt on palautettava pandemiaa edeltävään tilaan mahdollisimman nopeasti, Adlercreutz sanoo.

Neuvosto keskusteli myös puheenjohtajavaltio Espanjan ehdotuksesta lisätä katalaani, baskia ja galicia EU:n virallisiin kieliin. Tällä hetkellä EU:ssa on 24 virallista kieltä.

On tärkeää turvata EU:n kulttuurinen ja kielellinen monimuotoisuus. Samalla Suomi katsoo, että Espanjan ehdotuksen taloudelliset ja hallinnolliset seuraukset on analysoitava huolellisesti. On myös arvioitava, miten kielten määrän lisääminen vaikuttaa päätöksentekoon sekä lakien ja säädösten voimaantuloaikatauluihin, Adlercreutz sanoo.

Esityslistalla oli myös Eurooppa-neuvoston 26.-27. lokakuuta pidettävän kokouksen valmistelu, jossa käsitellään muun muassa EU:n tukea Ukrainalle.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikan aloista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat neuvoston asialistalle. 

Henriksson: Panostukset koulutukseen, tutkimukseen ja kasvuun vievät Suomea eteenpäin

Orpon hallitus päätti myöhään tiistaina 19.9. ensimmäisen budjettineuvottelunsa valtiovarainministeriössä Helsingissä. RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen lopputulokseen.

Lue edellinen artikkeli

Strand on tiedusteluvalvontavaliokunnan uusi puheenjohtaja

Eduskunta on tänään valinnut tiedusteluvaliokunnan jäseniä. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustaja Joakim Strand (RKP) on nimitetty valiokunnan puheenjohtajaksi, mikä tarkoittaa myös sitä, että Ruotsalaisen eduskuntaryhmällä on jälleen jäsen puhemiesneuvostossa.

Lue seuraava artikkeli