Hallitus kohtelee turvapaikanhakijoita kuin rikollisia

Sen sijaan, että hallitus kieltäisi lasten säilöönoton – kuten lukemattomat ihmisoikeusjärjestöt ovat jo vaatineet –kiristää hallitus turvapaikanhakijoiden valvontaa entisestään tarkemman valvonnan kautta.

Niiden turvapaikanhakijoiden, joiden turvapaikkahakemus on hylätty, täytyy tulevaisuudessa ilmoittautua vastaanottokeskuksissa 1–4 kertaa päivässä. 15 vuotta täyttäneille ja vailla huoltajaa oleville lapsille tulee vielä kovempia vaatimuksia. Hallituksen esityksessä lapset eivät saa poistua vastaanottokeskuksen alueelta ilman painavaa henkilökohtaista syytä.

– Hallitus esittää nyt kotiarestia muistuttavaa järjestelmää varsinkin lapsille, jotka eivät saa poistua vastaanottokeskuksen alueelta. Hallitus pakenee vastuutaan lasten säilöönoton lakkauttamisesta. En voi muuta kuin hävetä tätä kotiarestiesitystä, sanoo kansanedustaja Eva Biaudet.

Biaudet on huolissaan siitä, että uusi esitys on taas uusi keino rajoittaa ihmisten liikkuvuutta. Säilöönoton kynnys laskee, kun asumis- ja ilmoittautumisvelvollisuus tulevaisuudessa on poliisin, Maahanmuuttoviraston ja rajavalvontalaitoksen määrättävissä. Säädös esitellään lievempänä vaihtoehtona yksintulleiden alaikäisten säilöönottoon, mutta käytännössä tämä ei tule korvaamaan nykyistä järjestelmää.

– Hallituksen esitys pitäisi valmistella uudelleen, ja perusteellinen arviointi on tehtävä siitä, millä tavalla ihmisten perusoikeudet on tällä muutoksella turvattu. Emme voi kohdella jo ennestään vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä niin kuin he olisivat rikollisia. Se on kaiken järjen ja moraalin vastaista ja lisää turvapaikanhakijoiden stressiä, samalla kun puutteelliset mielenterveyspalvelut turvapaikanhakijoille näyttäytyvät huolestuttavina itsemurhalukuina vastaanottokeskuksissa.

Missbrukarvården på svenska måste räddas

Pixne-kliniken, som nu är den enda enheten i Svenskfinland som erbjuder dygnet runt-vård och stöd, står inför nedläggning ifall de kommunala beslutsfattarna inte tänker om.

Lue edellinen artikkeli

Kestävän ja ympäristöystävällisen EU-budjetin puolesta

Euroopan parlamentin budjettivaliokunta painostaa Europarlamentaarikko Nils Torvaldsin aloitteesta EU:ta laajentamaan ympäristö- ja ilmastofokustaan.

Lue seuraava artikkeli