Sanavapaus, tasavertaisuus, tasa-arvo, demokratia, vapaat vaalit ja muut perustavanlaatuiset ihmisoikeudet ovat vhteiskunnassamme aivan itsestään selviä, mutta niitä täytyy silti aina puolustaa. Ketään ei saa syrjiä kielen, etnisen alkuperän, uskonnon, vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen, vamman tai iän takia.

Annica Tallqvist

Johdon assistentti

Yhteystiedot »

Eva Biaudet: “On erittäin surullista, että niin pienen kansan oikeudet näyttävät olevan näin vaikea asia suurelle enemmistölle”

Hallitus antoi joulukuussa eduskunnalle esityksen saamelaiskäräjälain muutoksiksi. Esityksen tavoitteena on edistää saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutumista sekä parantaa saamelaisten kieltään ja kulttuuriaan koskevan itsehallinnon ja saamelaiskäräjien toimintaedellytyksiä.

Henriksson ja Westerholm: Tytöillä ja naisilla on oikeus turvallisuuteen kaikkialla!

Tänään 25. marraskuuta vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Seksuaalinen ja sukupuolittunut häirintä, väkivalta ja väkivallan uhka ovat tyttöjen ja naisten elämässä yleisiä. Suomen ruotsalaiselle kansanpuolueelle ja RKP:n naisjärjestölle on aivan selvää, että työtä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi on jatkettava määrätietoisesti ja että työtä on tehtävä kaikilla tasoilla. On äärimmäisen tärkeää, että kaikki tuntevat oikeutensa ja että oikeaa apua on saatavilla. Tässä työssä tarvitaan kaikkia.

Rasismi on poistettava

Tämä on ollut täysin poikkeuksellinen poliittinen kesä. Hellittämätön työ on kuitenkin tuottanut tulosta. Välillä toivottomalta tuntunut tilanne on päättynyt siihen, että kaikki hallituksen ministerit tuomitsevat rasismin kaikissa muodoissaan ja lupaavat työskennellä aktiivisesti tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseksi niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Rasismin ja syrjinnän vastaista työtä tehostetaan, ja se on erittäin tärkeää.

Blomqvist: Naisten tasavertaiset oikeudet ovat kaikkien vastuulla

Tänään, 8. maaliskuuta, kansainvälisenä naistenpäivänä kiinnitämme huomiota työhön naisten oikeuksien puolesta. Se, että kaikilla sukupuolesta riippumatta on yhtäläiset oikeudet, mahdollisuus osallistua yhteiskuntaan ja valta muokata omaa elämäänsä ovat perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, sanoo tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. Tasa-arvo on hyvinvoivien ja menestyvien yhteiskuntien edellytys. Suomi pärjää hyvin kansainvälisissä mittauksissa sukupuolten tasa-arvon osalta, mutta meillä on vielä paljon parantamisen varaa. Naisiin kohdistuva väkivalta on todella suuri yhteiskunnallinen ongelma maassamme.

Vihdoinkin translaki voidaan viedä maaliin!

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on tänään saanut valmiiksi mietintönsä sukupuolen vahvistamisesta koskevasta lakiehdotuksesta, eli niin sanotusta Translaista. Useat ihmisoikeuselimet ovat jo pitkään arvostelleet Suomen transsukupuolisuuslainsäädäntöä, joka rikkoo YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallista julistusta. Lainsäädännön uudistaminen on siksi sisällytetty hallitusohjelmaan, ja tämän myötä hallituksen esitys uudeksi translainsäädännöksi annettiin eduskunnalle syyskuussa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on keskustellut asiasta syksyn aikana ja kuullut laajasti niin asiantuntijoita kuin myös etujärjestöjä. Kansanedustaja, ja valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) on helpottunut ja iloinen, että mietintö on vihdoin hyväksytty.

Henriksson ja Westerholm: Tytöillä tulee olla oikeus päättää elämästään, tulevaisuudestaan ja kehostaan

Tiistaina 11.10. on kansainvälinen tyttöjen päivä. Päivä juhlistaa tyttöjen voimaa kaikkialla maailmassa, mutta keskittyy erityisesti tyttöjen aseman parantamiseksi maailmanlaajuisesti tehtävään työhön. Monissa osissa maailmaa tytöt ovat edelleen erityisen haavoittuvassa asemassa. Siksi on toimittava, että maailmasta tulisi tasa-arvoisempi. Kansainvälisen tyttöjen päivän teemana on tänä vuonna tytöt ja talous. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja RKP:n naisjärjestön puheenjohtaja Anita Westerholm korostavat määrätietoisen tasa-arvotyön merkitystä.