Henriksson: Eduskunta ei ole mikään sirkusareena –Suomen luottamus on EU-pakettikysymyksessä vaakalaudalla

Puheessaan RKP:n puoluevaltuustolle tänään, RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson muistutti Suomen olevan vientivetoinen maa. Elleivät EU:n sisämarkkinat elvy koronapandemiasta, tulee myös suomalaisilla yrityksillä olemaan haasteita oman elpymisensä kanssa, Henriksson totesi.

– Jos Suomi vetäytyy elvytyspaketista, EU ei jää pelkästään vaille itse pakettia. Silloin EU jäisi myös ilman budjettia vuosille 2021-2027. Jokainen meistä ymmärtää, että se olisi katastrofaalista. Se saattaisi syöstä EU:n kaaokseen samalla, kun USA ja Kiina elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla. Tapa, jolla tietyt puolueet ovat valinneet ajaa tässä kysymyksessä on vastuuton. Perussuomalaisten tavassa päivä päivältä ja yö toisensa perään jarruttaa koko kysymyksen käsittelyä eduskunnassa oli aivan selvästi kyse vaalikuumeesta, jossa kuumemittari hehkuu punaisena, Henriksson sanoo.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi pari viikkoa sitten, että EU-elpymispaketti on hyväksyttävä 2/3 enemmistöllä. Sen jälkeen Kokoomus on ehtinyt ilmoittaa äänestävänsä tyhjää ja myöhemmin, että enemmistö sen kansanedustajista kyllä tukee esitystä.

– Harvoin olen nähnyt vastaavanlaista huopaamista näin suuressa ja Suomelle ja EU:lle ratkaisevassa kysymyksessä. Kaikkein vähiten puolueelta, joka sanoo olevansa EU- ja yrittäjämyönteinen, Henriksson snaoo.

Perussuomalaiset ovat puolestaan avoimesti kertoneet, että tilaisuuden tullen he tulevat hidastamaan eduskunnan prosesseja niin, että paketti viivästyy.

– Eduskunta ei ole mikään sirkusareena. Se on maan korkein päättävä elin. Suomi on demokratia, ja demokratian pelisääntöihin kuuluu, että asioista äänestetään, kun niistä ollaan eri mieltä. Pitää saada puhua, mutta enemmistön pitäminen panttivankina ja prosessin tahallinen hidastaminen eivät vahvista uskoa maamme päätöksentekokykyyn.

– Suomi on pieni maa EU:n ulkorajalla. Haluaako oppositio tai osa siitä todellakin kylvää epätietoisuutta ja heikentää Suomen kansainvälistä mainetta luotettavana, rakentavana ja ratkaisukeskeisenä maana? Se on minusta käsittämätöntä, Henriksson sanoo.

RKP:n puoluevaltuusto kokoontuu etänä tänään lauantaina 15.5.

Henriksson: Nyt Suomi saa vanhusasiavaltuutettunsa


Hallitus on tänään hyväksynyt esityksen perustaa vanhusasiavaltuutetun tehtävän. Valtuutetun tehtävä olisi valvoa ikäihmisten asemaa ja oikeuksia sekä tuoda ikäihmisten näkökulmaa yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on iloinen, että tämä pitkäaikainen kysymys on nyt ratkennut.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz välikysymyskeskustelussa: Suomi ei ole mikään kriisimaa


– Kyky tehdä kompromisseja on pitänyt maatamme koossa myös vaikeina aikoina. Se on vastuullista. Puoliväliriihessä saavutetun yhteisymmärryksen ansiosta hallituksella on hyvät mahdollisuudet jatkaa sitä hyvää työtä, jota se on tehnyt tämän vaalikauden kaksi ensimmäistä vuotta.

Lue seuraava artikkeli