Henriksson jätti eriävän mielipiteen Tenojokisopimuksesta

Eduskunnan perustuslakivaliokunta jätti tänään lausuntonsa Suomen ja Norjan välisestä niin kutsutusta Tenojokisopimuksesta, joka koskee Tenojoen kalastusoikeuksia.

Sopimus heikentää merkittävästi saamelaisten mahdollisuuksia jatkaa kulttuurinsa kehittämistä ja rajoittaa ennen kaikkea saamelaisten mahdollisuuksia perinteiseen kalastukseen Tenojoessa.

– On tärkeää, että Tenojoen lohia suojellaan. Suomen ja Norjan välillä neuvotellun sopimuksen ongelma on, että nimenomaan saamelaisten asemaa suhteessa muuhun väestöön heikennetään kalastusoikeuden rajoitusten myötä, Henriksson sanoo.

Henrikssonin mukaan sopimus tulisi hyväksyä eduskunnassa vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä, jotta se voisi astua voimaan. Samaa mieltä ovat olleet useat perustuslakiasiantuntijat. Asiasta äänestettiin valiokunnassa, jossa Henriksson tuki esitystä kahden kolmasosan enemmistöstä. Esitys hylättiin äänin 6-8.

– On valitettavaa, että valiokunta ei kyennyt yhteiseen näkemykseen tässä tärkeässä asiassa. Eriävä mielipide perustuslakivaliokunnassa on harvinainen asia, mutta minä koen päätöksen yksinkertaisesta enemmistöstä olevan niin virheellinen, että halusin perustella näkemystäni julkisesti.

Asia etenee nyt maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Eduskunta äänestänee asiasta muutaman viikon kuluttua.

Rehn-Kivi: Soten säästöt ovat kääntymässä kuluiksi

Hallitus väittää, että sote-uudistus hillitsee kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä. Mistä säästöt tulevat? Ainakin toistaiseksi esitetyt laskelmat povaavat ennemmin kustannusten nousua kuin laskua.

Lue edellinen artikkeli

Turvapaikanhakijoista ei saa tulla väliinputoajia

RKP:n kansanedustaja Anders Adlercreutz on huolissaan turvapaikanhakijoista, joista helposti tulee väliinputoajia kun turvapaikkahakemus on hylätty.

Lue seuraava artikkeli