Henriksson päivän TP-Utvasta: Tärkein päätökseni ministerinä

Tasavallan presidentti sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-Utva) päättivät tänään että Suomi hakee Naton jäsenyyttä, eduskunnan kuulemisen jälkeen. Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuuluu ministeriryhmään, ja hän kuvailee päivän päätöstä historialliseksi.

-Tämä tuntuu suurimmalta ja tärkeimmältä päätökseltä johon olen osallistunut poliittisen urani aikana, päivä joka jää historiaan. Suomella on aina ollut vahva puolustus, ja tämänpäiväinen päätös tehtiin turvallisuutemme maksimoimiseksi entisestään. Emme liity Natoon uhataksemme ketään, vaan varmistaaksemme, ettei aikaisempien suomalaisten sukupolvien kokemat sodan kauhut enää koskaan tapahdu maassamme, sanoo oikeusministeri ja puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Päätös perustuu perusteelliseen poliittiseen tarkasteluun, ja sillä on sekä kansalaisten että eduskuntapuolueiden vankka tuki. Suomen Ruotsalaiselle kansanpuolueelle Nato-jäsenyys on pitkään ollut tavoitteemme. Kansallinen jäsenyyshakemusprosessi käynnistyi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi raa’asti Ukrainaan 24. helmikuuta. 

-Nato-jäsenyys tekee Suomesta osan puolustusliittoa. Tärkein tehtävämme on jatkossakin oman maamme puolustaminen. Samalla meihin, kuten kaikkiin muihinkin Nato-maihin, sovelletaan 5 artiklan mukaisia turvatakuita, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että kynnys hyökätä maahamme nousee entisestään, Henriksson sanoo.

-Ajatukseni tänä päivänä menevät rohkeille ukrainalaisille, jotka taistelevat henkensä, maansa ja itsenäisyytensä puolesta. Meidän tulee jatkaa heidän tukemistaan ja auttaa heitä jälleenrakentamaan maataan, kun sota on ohi., Henriksson sanoo.

Suomen viranomaiset ovat valmistautuneet mahdollisiin yrityksiin vaikuttaa Nato-jäsenyysprosessiin ja ovat valmiita vastaamaan mahdollisiin yrityksiin kaikin mahdollisin tavoin, myös kumppanimaiden avulla.

– Nyt viemme vihdoin Suomea Natoon. Meidän on nyt tärkeää pitää pää kylmänä ja toimia päättäväisesti. Olemme itsenäinen kansa ja teemme itsenäisiä päätöksiä, Henriksson sanoo.

Biaudet asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa

Kansanedustaja Eva Biaudet asettuu ehdolle vuoden 2023 eduskuntavaaleissa.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Historiallinen päätös Suomen turvallisuuden puolesta

Valtionjohto on tänään tehnyt historiallisen päätöksen: Suomi hakee Naton täysjäsenyyttä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist pitää päätöstä myönteisenä ja korostaa, että hallitus toimii suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Lue seuraava artikkeli