Henriksson: Valinnanvapaus tervetullutta

Potilaan valinnanvapautta sote-uudistuksessa selvittänyt työryhmä luovutti eilen loppuraporttinsa. Selvitysryhmä esittää, että valinnanvapaus toteutettaisiin kaksitasoisen valinnanvapauden kautta.

Mallissa asiakas valitsisi ensisijaiseksi asiointipaikakseen sosiaali- ja terveyskeskuksen, joka tarjoaa valikoiman peruspalveluja. Asiakas listautuisi valitsemaansa sosiaali- ja terveyskeskukseen vähintään puolen vuoden ajaksi.

– Olen iloinen, että työryhmä esittää valinnanvapauden laajentamista. Myös maksujen tasapäistäminen on hyvä asia. RKP on pitkään peräänkuuluttanut nk. raha seuraa potilasta –mallia, joka aidosti mahdollistaisi laajan valinnanvapauden. Tämän mallin myötä monipuolisten palveluiden saatavuus paranee, sanoo ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Selvityshenkilöt ehdottavat, että valtio päättäisi valinnanvapauden piiriin kuuluvista palveluista ja eri palvelujen korvausperiaatteista. Valtio vahvistaisi tuottajille asetettavat vaatimukset sekä asiakkaan oikeudet ja asiakasmaksujen tason.

– Asiakasmaksujen tasaaminen parantaa valinnanvapauden mahdollisuutta. Kun potilas voi hintaa miettimättä valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan välillä, on hänellä aito mahdollisuus saada laadukasta hoitoa haluamastaan paikasta. Sosiaali- ja terveyskeskuksista ei kuitenkaan saa tulla hoitoon pääsyä jarruttavia portinvartijoita.

Biaudet: Kvinnornas andel borde vara 50 procent

Trots att Finland var först i världen med att göra kvinnor politiskt valbara dröjde mer än 50 år innan andelen kvinnor i riksdagen översteg 10 procent.

Lue edellinen artikkeli

Nyt on näytön paikka, HUS!

Porvoon sairaanhoitoalueen lautakunta päätti eilen kokouksessaan äänin 7-6, että jatkolupaa Porvoon sairaalan synnytysosastolle ei haeta.

Lue seuraava artikkeli