Ingo: Euroopan on lisättävä asetuotantoaan ja poistettava Ukrainaa koskevat aseenkäyttörajoitukset

Eduskunta käsitteli tänään valtioneuvoston selontekoa Suomen osallistumisesta Euroopan unionin sotilaalliseen avustusoperaatioon Ukrainassa (EUMAM). Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron piti kansanedustaja Christoffer Ingo, joka korosti Ukrainalle annettavan sotilaallisen tuen jatkamista, eurooppalaisen asetuotannon lisäämistä ja aseiden käyttöä koskevien rajoitusten poistamisen tärkeyttä kansainvälisten sopimusten puitteissa.

Venäjän raaka hyökkäyssota on jatkunut yli kaksi ja puoli vuotta. Kansainvälinen ja humanitaarinen oikeus ovat jo kauan sitten tulleet syrjäytetyksi seksuaalisen väkivallan ja muiden häikäilemättömien sotarikosten alta. Suomi tukee vankkumattomasti ja yhtenäisesti Ukrainan taistelua vapaudesta.

– Ainoa vaihtoehtomme on, että Ukraina voittaa. Ukrainan taistelussa on kyse koko Euroopan turvallisuudesta ja tulevaisuudesta, ihmisoikeuksista ja demokratiasta, Ingo korostaa.

Suomi on toimittanut Ukrainaan jo 24 puolustustarvikepakettia ja korostaa, että koko EU:n on lisättävä ase- ja ampumatarviketuotantoaan. Taistelussa Ukrainan vapauden puolesta tarvitaan aseita, jotka pystyvät tuhoamaan hyökkääjän kriittiset järjestelmät myös rajan toisella puolella. Suomi ei ole asettanut rajoituksia puolustustarvikepaketteihin sisältyville aseille, ja tätä politiikkaa on jatkettava.

– Kehotamme muita länsimaita tarkistamaan päätöksiään rajoittaa tiettyjen aseiden käyttöä. Ukrainan on pystyttävä puolustamaan maataan ja suvereniteettiaan, joten rajoituksia on lievennettävä ja meidän on pyrittävä sodan nopeaan lopettamiseen, Ingo toteaa lopuksi.

Henriksson: Vahvemmat sisämarkkinat ja vähemmän byrokratiaa

Vahvat sisämarkkinat ovat tarpeen, jotta voimme luoda kestävän tulevaisuuden ja parantaa kaikkien EU-kansalaisten hyvinvointia. Samalla kasvua estävät tekijät on poistettava, sanoo europarlamentaarikko Anna-Maja Henriksson (RKP / Renew Europe).

Lue edellinen artikkeli