Ministeri Adlercreutz COP28-ilmastokokouksesta: EU:n osoitti johtajuutta

COP28-ilmastoneuvotteluissa Dubaissa on tänään 13. joulukuuta saavutettu sopu. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz mukaan EU:n kädenjälki näkyy tuloksessa. Ensimmäistä kertaa koskaan maat ovat sopineet kehotuksesta siirtyä pois fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa. Lisäksi sovittiin uusiutuvan energian kapasiteetin kolminkertaistamisesta globaalilla tasolla ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

– Euroopan unioni osoitti näissä neuvotteluissa sitä johtajuutta, jota EU:lta odotetaan. Me olemme maailman isoin sisämarkkina ja jo sen kautta painoarvomme ja vaikutuksemme on iso. Nyt on oleellista, että EU:n tasolla pidämme huolta siitä, että kunnianhimo säilyy. On selvää, että tulevienkin kokousten kohdalla EU:n johtajuus on keskeisessä asemassa, Adlercreutz sanoo.

Adlercreutz osallistui ilmastokokoukseen Dubaissa joulukuun alussa osana Suomen valtuuskuntaa. Tuolloin oli juuri sovittu ilmastotuhojen rahastosta, johon kokouksen aikana koottiin yli 700 miljoonaa dollaria.

– On ilo huomata, että kunnianhimoisesti ilmastonmuutoksen torjuntaan suhtautuvien maiden lukumäärä on kasvussa. Tässä kokouksessa tapahtui myös hienoinen murros kehittyvien ja kehittyneiden maiden jakolinjoissa. Elämme ilmastonmuutoksen kannalta kriittistä vuosikymmentä ja siksi tämä on lupaava kehitys tulevia päätöksiä ajatellen.

Ministeri Bergqvist tämän vuoden Move!-tuloksista: negatiivinen trendi on tasaantunut – nyt käännetään se ylöspäin

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist ottaa luottavaisin mielen tänään julkaistut Move!-tulokset vuodelta 2023 vastaan. Move! - mittausten mukaan oppilaiden fyysisen toimintakyvyn negatiivinen trendi on tasaantunut. Kansallisella tasolla oppilaiden fyysinen toimintakyky on jopa osin parantunut.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Merkittävä läpimurto – saamelaiskäräjälaki eduskuntaan!

Hallitus on istunnossaan torstaina 14.12. yksimielisesti hyväksynyt ehdotuksen uudeksi saamelaiskäräjälaiksi. Lakiesitys etenee nyt eduskuntaan käsiteltäväksi. Useat hallitukset ovat pyrkineet uudistamaan saamelaiskäräjälakia, mutta eivät ole päässeet maaliin asti.

Lue seuraava artikkeli