Ministeri Bergqvist tämän vuoden Move!-tuloksista: negatiivinen trendi on tasaantunut – nyt käännetään se ylöspäin

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri, RKP:n varapuheenjohtaja Sandra Bergqvist ottaa luottavaisin mielen tänään julkaistut Move!-tulokset vuodelta 2023 vastaan. Move! – mittausten mukaan oppilaiden fyysisen toimintakyvyn negatiivinen trendi on tasaantunut. Kansallisella tasolla oppilaiden fyysinen toimintakyky on jopa osin parantunut.

– On ilahduttavaa nähdä lasten ja nuorten fyysisessä toimintakyvyssä varovaista mutta positiivista kehitystä. Monissa perheissä, kouluissa ja kunnissa on mahdollisesti kiinnitetty entistä enemmän huomiota lasten ja nuorten liikkumiseen. Negatiivinen trendi on tasaantunut, nyt teemme kaikkemme sen kääntämiseksi ylöspäin. Hallituksella on vahva poliittinen tahto saada lapset ja nuoret liikkumaan enemmän ja meillä on siihen hyvät työkalut, Bergqvist sanoo.

Move!-mittaukset tehdään vuosiluokilla 5 ja 8. Tämän vuoden tulosten mukaan, että oppilaista 38,4%:lla fyysinen toimintakyky on mahdollisesti terveyttä ja hyvinvointia kuluttavalla tai haittaavalla tasolla, viime vuonna osuus oli 39,7%. Kansallisella tasolla poikien tulokset ovat parantuneet, ja tyttöjen laskeva trendi näyttää tasahtuneen. Alueelliset erot ovat edelleen suuria – kaupungeissa asuvat lapset ja nuoret pärjäävät paremmin kuin haja-asutusalueilla asuvat lapset.

Ministeri Bergqvist sanoo tulosten osoittavan, että hallituksen listaamat toimet poikkihallinnollisessa Suomi Liikkeelle-ohjelmassa, ja ohjelman 20 miljoonan euron vuosittainen rahoitus, ovat todella tarpeellisia.

– Suuri osa lapsista ja nuorista tarvitsee vielä fyysisen toimintakykynsä vahvistamista. Se onnistuu parhaiten tekemällä liikunnasta hauskaa – leikkimällä ulkona, pyöräilemällä, juoksemalla, viettämällä aikaa pulkkamäessä ja harrastamalla urheilua. Erityisen tärkeää on huomioida oppilaat, joiden fyysisessä toimintakyvyssä havaitaan haasteita. Suomi Liikkeelle-ohjelman kautta panostamme 5 miljoonaa euroa liikuntaneuvonnan kehittämiseen ensi vuonna. Oppilaan Move! – tulosten perusteella voidaan esimerkiksi tarjota mahdollisuus personal trainerille tai auttaa oppilasta löytämään liikuntaharrastus jonka parissa viihtyy, Bergqvist sanoo.

Lisätietoa Move!-tuloksista: Lasten ja nuorten fyysisen toimintakyvyn lasku on tasaantunut | Opetushallitus (oph.fi)

Suomi Liikkeelle-ohjelma: Hallitusohjelma (valtioneuvosto.fi)

Wickström: Ajattelemme pitkällä tähtäimellä ja panostamme nuoriin, koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Kansanedustaja Henrik Wickström korosti pitkäjänteistä talouspolitiikkaa, jossa investoidaan tulevaisuuteen, puheessaan tämänpäiväisessä palautekeskustelussa talousarvioesityksestä. Wickström korosti muun muassa julkisen talouden vahvistamista, panostuksia nuoriin ja koulutukseen sekä terveys- ja sosiaalipalvelujen haasteisiin vastaamista.

Lue edellinen artikkeli

Ministeri Adlercreutz COP28-ilmastokokouksesta: EU:n osoitti johtajuutta

COP28-ilmastoneuvotteluissa Dubaissa on tänään 13. joulukuuta saavutettu sopu. Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz mukaan EU:n kädenjälki näkyy tuloksessa. Ensimmäistä kertaa koskaan maat ovat sopineet kehotuksesta siirtyä pois fossiilisista polttoaineista energiantuotannossa. Lisäksi sovittiin uusiutuvan energian kapasiteetin kolminkertaistamisesta globaalilla tasolla ja energiatehokkuuden kaksinkertaistamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Lue seuraava artikkeli