Ministeri Adlercreutz: Historiallinen päivä EU:lle

Brysselissä paikan päällä oleva eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz iloitsee Eurooppa-neuvoston päätöksestä aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa.

– Päätös on historiallinen. Vielä vuorokausi sitten näytti siltä, että mikään ei liiku, Adlercreutz sanoo.

Unkarin vastustus Ukrainan sisällyttämiselle on ollut vahvaa ja Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kommentit ennen neuvoston kokousta olivat huolestuttavia. Eilen, eli torstaina illalla, tulos oli kuitenkin selvä: EU aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa. Georgiasta tulee ehdokasmaa ja neuvottelut Bosnia ja Hertsegovinan kanssa alkavat, kunhan ehdot täyttyvät.

– Euroopan turvallisuuden kannalta on tärkeää, että ne maat, jotka tänään ovat harmaalla vyöhykkeellä Venäjän vaikutukselle ja painostukselle alttiina, pääsevät unionin piiriin. 

– Tämä päivä antaa toivoa ennen kaikkea Ukrainan kansalle, jonka tukemisen tulee olla EU:n politiikan keskiössä. Nyt on varmistettava, ett myös taloudellinen tuki on kohdillaan ja että mikään jäsenmaa ei omilla toimillaan hidasta prosessia, Adlercreutz sanoo.

Henriksson: Merkittävä läpimurto – saamelaiskäräjälaki eduskuntaan!

Hallitus on istunnossaan torstaina 14.12. yksimielisesti hyväksynyt ehdotuksen uudeksi saamelaiskäräjälaiksi. Lakiesitys etenee nyt eduskuntaan käsiteltäväksi. Useat hallitukset ovat pyrkineet uudistamaan saamelaiskäräjälakia, mutta eivät ole päässeet maaliin asti.

Lue edellinen artikkeli

RKP kantaa vastuunsa koko alueen asukkaista

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseen 15.12. Yhtenä käsiteltävänä asiana oli lastenosasto Pietarsaaren Malmin sairaalassa. Tarkastuksen jälkeen on käynyt ilmi, että osasto on maan ainoa lastenosasto, joka ei sijaitse keskus- tai yliopistosairaalan yhteydessä. Lainsäädännön muutokset ja korkeammat valmiusvaatimukset ovat johtaneet siihen, ettei osasto voi enää taata vaadittavaa hoitotasoa ja intensiteettiä, jos lapsen tila esimerkiksi äkillisesti huononee.

Lue seuraava artikkeli