RKP kantaa vastuunsa koko alueen asukkaista

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus kokoontui vuoden viimeiseen kokoukseen 15.12. Yhtenä käsiteltävänä asiana oli lastenosasto Pietarsaaren Malmin sairaalassa. Tarkastuksen jälkeen on käynyt ilmi, että osasto on maan ainoa lastenosasto, joka ei sijaitse keskus- tai yliopistosairaalan yhteydessä. Lainsäädännön muutokset ja korkeammat valmiusvaatimukset ovat johtaneet siihen, ettei osasto voi enää taata vaadittavaa hoitotasoa ja intensiteettiä, jos lapsen tila esimerkiksi äkillisesti huononee.

– Malmin sairaalan lastenosasto on tärkeä RKP:lle, mutta viranhaltijoiden arvio on, ettei potilasturvallisuutta voida taata. Myös jatkossa turvattu potilasturvallisuus lastemme osalta on oltava ensisijainen tavoite, sanoo hallituksen jäsen Annica Haldin. Nyt keskitymme kehittämään lastenpoliklinikkaa ja kotisairaalaa, jotta tulevaisuudessa useammat lapset voivat hyötyä paikallisista palveluista.

Haldin on tyytyväinen RKP-ryhmän ponteen säilyttää lastenosaston henkilöstö- ja toiminnalliset resurssit nykyisellä tasolla ja suunnata ne lasten ja nuorten palvelujen kehittämiseen alueella. Ponneessa vaaditaan myös seurantaa siitä, miten toiminnan kehittäminen etenee vuonna 2024.

– Ponsi varmistaa, että hyödynnämme henkilöstömme osaamisen emmekä tee taloudellisia leikkauksia toimintaan. Se on äärimmäisen arvokasta, päättää Haldin.

Hyvinvointialueen tukipalveluja, kuten ruoka- ja siivouspalveluja, koskevat toimet palautettiin uudelleen käsittelyyn pitkän keskustelun jälkeen. Rainer Bystedt ehdotti palauttamista, ja äänet annettiin 7-6 ehdotuksen eduksi.

– Liian moni kysymys jäi vastaamatta, jotta voisimme hyväksyä ehdotuksen sellaisenaan. RKP tekee päätöksiä faktojen perusteella, ja nyt koemme, ettemme niitä saaneet, kommentoi omistajaohjausjaoston puheenjohtaja Gösta Willman.

Aiemmassa tiedotteessaan RKP ilmoitti jarruttavansa joitakin tulevaisuus- ja sopeuttamisohjelman toimenpiteitä. Jarruttaminen näkyi muun muassa Vöyrillä, missä yleislääketieteen osasto saa jatkaa toimintaansa.

– Vuodepaikkojen vähentäminen tapahtuu yksinkertaisesti liian nopeasti, haluamme, että korvaavia palveluita ehditään kehittämään ensin. Olemme sanoneet sen alusta asti, ja siitä pidämme kiinni, kommentoi Rainer Bystedt.

Talouden tasapainottamiseksi muutokset vuodepaikkoihin ovat välttämättömiä, mutta RKP:n ryhmä pelkää, että nopeat muutokset johtavat esimerkiksi päivystyksen lisääntyneeseen kuormitukseen. Tavoitteena on, että oikeat ihmiset hoidetaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan – tällä tavoin vältetään tarpeetonta kärsimystä ja saavutetaan paras kustannustehokkuus.

Toinen kokouksessa käsitelty kysymys koski kiireellistä perusterveydenhuollon vastaanottoa Kristiinankaupungissa. Vastaanotto suljettiin lauantaisin vähäisen käytön ja sen perusteella, että suuri osa käynneistä voisivat odottaa seuraavaan arkipäivään. Hans-Erik Lindqvist esitti muutosehdotuksen vastaanoton uudelleen avaamisesta. Ehdotus kaatui äänin 5-7 hallituksessa.

– Päädyimme sen sijaan kompromissiehdotukseen, jossa hallitus yksimielisesti hyväksyi ponneen ottaa käyttöön liikkuvia palveluja alueemme eteläisissä osissa niin pian kuin mahdollista, sanoo henkilöstöjaoston puheenjohtaja Hans-Erik Lindqvist.

Ministeri Adlercreutz: Historiallinen päivä EU:lle

Brysselissä paikan päällä oleva eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz iloitsee Eurooppa-neuvoston päätöksestä aloittaa jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa.

Lue edellinen artikkeli

Wickström: Suomi tarvitsee kasvua ja tekoja, ei syyttelyä

RKP:n kansanedustaja, varapuheenjohtaja Henrik Wickström on huolissaan Suomen taloudellisesta tilanteesta. Tänään valtiovarainministeriö julkaisi talven kokonaistaloudellisen ennusteen Suomen talouden tilastasta. Myös Suomen Pankki julkaisi oman ennusteensa. Valtiovarainministeriön ennuste oli myönteisempi ja se ennustaa, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna 0,7 prosenttia. Valtiovarainministeriö heikensi kuitenkin omaa ennustettaan.

Lue seuraava artikkeli