Mitä valinnanvapauteen sisältyy?

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson peräänkuuluttaa konkretiaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon tänään blogissaan esittelemältä valinnanvapausesitykseltä.

Viimeksi hallituksen esitys valinnanvapaudeksi kohtasi perustuslaillisia haasteita.

– Ministerin blogikirjoituksesta ei käy ilmi kuka jatkossa saa suorittaa leikkauksia, tai mitä valinnanvapauteen jatkossa kuuluu. Epäselväksi jää myös miksi kaikki muut toimijat paitsi kunnat saavat tuottaa sote-palveluita, Henriksson sanoo.

– Miten käy esimerkiksi yksinkertaisten päiväkirurgisten leikkausten? Saako yksityinen sektori ollenkaan hoitaa kevyttä nukutusta vaativia leikkauksia? Kysymys on siitä, mitä rajattuun palveluiden kokonaisuuteen sisältyy. Nyt olisi tärkeää, että ministeri ottaisi kantaa ja puhuisi selkokieltä.

Maakunnan on jatkossa tarjottava asukkailleen asiakasseteli tarkkaan rajatussa palveluiden kokonaisuudessa. Tämä vahvistaa monipuolisemmin erilaisten ja erikokoisten yrittäjien asemaa palveluiden tuottamisessa.

– Mikäli hallituksen linja todella tarkoittaa sitä, että myös pienet yritykset voivat osallistua valinnanvapauteen, on esitys siltä osin tervetullut.

Torvalds: Turvallisuuspoliittinen tilanne edellyttää NATO-jäsenyyttä

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvaldsin mukaan Suomen ja Euroopan turvallisuuspoliittisessa ympäristössä tapahtuu nyt suuria muutoksia. Hänen mukaansa kyllä tai ei -termeihin perustuva keskustelu NATOsta on vanhentunut.

Lue edellinen artikkeli

Miten käy sosiaalihuollon?

Sosiaali- ja vanhuspalveluiden asema sosiaali- ja terveydenhuollon uudessa valinnanvapauslaissa huolestuttaa kansanedustaja Veronica Rehn-Kiveä. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko esitteli uudistuksen eilen blogissaan.

Lue seuraava artikkeli