Sipilän (kesk) tulisi kutsua uskottu toimija selvitysmieheksi selvittämään työmarkkinoilla kasvavia vastakkainasetteluita.
RKP jakaa mielipiteen, että pääministeri Sipilän (kesk) tulisi nyt kutsua uskottu toimija selvitysmieheksi selvittämään työmarkkinoilla kasvavia vastakkainasetteluita. Sen sijaan RKP kyseenalaistaa kansanedustaja Ihalaisen (SDP) nimeämistä tehtävään.
– Tilanne on erittäin vakava. Vihoviimeinen asia mitä maamme nyt tarvitsee on uusi lakkoaalto, joka lamauttaa yhteiskunnan. Nyt tarvitaan aktiivisia toimia yli puoluerajojen. Hallitus tekisi viisaasti antaessaan puolueettoman toimijan vielä kerran yrittää saada osapuolet neuvottelemaan yhteiskuntasopimuksesta, sanovat Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ja RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund. RKP arvioi, että yhteiskunnassa on kriisitietoisuutta ja moni ymmärtää, että työmarkkinauudistuksia tarvitaan, jotta talous ja sitä kautta hyvinvointi eivät enää ottaisi takapakkia. RKP toteaa kuitenkin, että miehet ovat epäonnistuneet löytämään ratkaisun, jota kaikki osapuolet voisivat hyväksyä.
– Lauri Ihalainen on luotettu osaaja työmarkkinakysymyksissä, mutta hallituksen ehdotuksessa kärsivät eniten naisvaltaiset alat, ja näiden ehdotuksien takaa löytyy vain miehiä. Korjatakseen tämän epäkohdan, uskomme, että neuvotteluja tulisi vetää nainen, joka tuntee ne alat, jotka hallituksen esityksessä kärsisivät eniten. Ehdotamme, että neuvotteluja vetämään kutsuttaisiin valtakunnansovittelija Minna Helle tai TELA:n toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes. Molemmilla on pitkäaikainen kokemus työmarkkinakysymyksistä sekä leikkauksista eniten kärsivistä naisvaltaisista aloista, toteavat Henriksson ja Haglund.
RKP:ssä tiedostetaan hyvin, että maan negatiivinen taloudellinen suunta ei muutu ilman että me kaikki joudumme luopumaan jostakin. Yhteiskuntasopimuksella voimme varmistaa, että toimenpiteiden vaikutukset ovat mahdollisimman oikeudenmukaiset. Siksi RKP toteaa, että pääministeri Sipilän on otettava valtiomiehen vastuunsa ja ymmärrettävä, että yhteiskunta tarvitsee neuvotteluja eikä lakkoja.