Nylander: Perustuslakivaliokunnan asema uhattuna

Kun perustuslakivaliokunta vuonna 2009 käsitteli kysymystä mihin valtion aluehallintoon Kokkolan tulisi kuulua, oli perustuslakivaliokunnan kannanotto silloin yksiselitteinen eikä siinä ole tulkinnan varaa, sanoo kansanedustaja Mikaela Nylander.

– Kun perustuslakivaliokunta vuonna 2009 käsitteli kysymystä mihin valtion aluehallintoon Kokkolan tulisi kuulua, oli perustuslakivaliokunnan kannanotto silloin yksiselitteinen eikä siinä ole tulkinnan varaa, sanoo kansanedustaja Mikaela Nylander, joka oli perustuslakivaliokunnan jäsen vuosina 2007-2011. Valiokunnan mukaan esillä olevista vaihtoehdoista tulee aina valita se vaihtoehto joka parhaiten turvaa ruotsinkielisen palvelun saamisen.

– On erittäin huolestuttavaa, että päivystysuudistuksen lainvalmistelussa on päätetty vääristellä perustuslakivaliokunnan kannanottoa. Perustuslakivaliokunnan asema lakiehdotusten perustuslainmukaisuuden tulkitsijana on uhattuna, Nylander sanoo.

– Jos sallimme että perustavanlaatuiset oikeudelliset tukipilarit yhteiskunnassamme joutuvat politisoinnin ja vääristyksen kohteeksi niin rakennamme yhteiskunnan jossa perustuslakia ja perusoikeuksia tulkitaan poliittisten suhdanteiden ja ambitioiden lähtökohdista. Tämä on erittäin vaarallinen kehitys koko oikeusvaltion periaatteen kannalta.

– Emme voi hyväksyä yhteiskuntaa jossa keksityt totuudet ja todellisuudet ottavat vallan. Perustuslakivaliokunta on tähän mennessä ollut takaamassa sitä, että meidän perustuslakia noudatetaan lainsäädännössä, mikä on luonut oikeustieteellisen jatkuvuuden ja vakauden yhteiskunnassamme. Vääristämällä perustuslakivaliokunnan kannanottoa myös perustuslain merkitystä kielletään ja sitä vähätellään, Nylander sanoo.

Jerkku: Fel i lagförslaget tär på regeringens trovärdighet

Ordförande för Svenska folkpartiet i Österbotten Sven Jerkku är oroad över att lagförslaget om jourreformen och sjukhusnätet har visat sig ha allvarliga felaktigheter i sina motiveringar.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Kestävä kehitys vaatii johdonmukaisuutta

Työ kestävän kehityksen puolesta edellyttää, että kaikki kantavat kortensa kekoon.

Lue seuraava artikkeli