Oscar Byman lähtee EU-vaaleihin – ”Asetun ehdolle puolustaakseni rauhaa Euroopassa”

Kauppatieteiden maisteri Oscar Byman on ehdolla kevään EU-vaaleissa Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) listalta. Byman toimii liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistin erityisavustajana. Hän sai kolmanneksi eniten ääniä RKP:n ehdokkaista Varsinais-Suomessa eduskuntavaaleissa. Byman sanoo, että Venäjän julma hyökkäyssota Ukrainassa on tärkein syy sille, että hän asettuu ehdolle vaaleissa.

– Kevään vaalit ovat EU:n historian tärkeimmät. EU on perustettu rauhan takeeksi Euroopassa. EU:n perustamisen jälkeen rauha Euroopassa ei ole koskaan ollut yhtä uhattuna kuin nyt. Siksi on myös tärkeämpää kuin koskaan, että EU pysyy vahvana, yhtenäisenä ja takaa perusarvomme, liberaalin demokratiaamme, oikeusvaltioperiaateen ja vapautemme. Asetun ehdolle puolustaakseni rauhaa Euroopassa, sanoo Byman.

Viime kevään hallitusneuvotteluissa Byman osallistui RKP:n edustajana puolustuspoliittiseen pöytään. Byman on suorittanut varusmiespalveluksensa laskuvarjojääkärinä Utin jääkärirykmentissä. Eduskuntavaaleissa Byman alleviivasi puolustuksen tärkeyttä, vaatien lisäpanostuksia puolustukseen. Bymanin mukaan Suomen on oltava aktiivinen Nato-maa. Bymanin mukaan EU:n on nyt vahvistettava merkittävästi eurooppalaista puolustusteollisuutta.

– EU:n on tuettava Ukrainaa ja vastattava Putinin Venäjän muodostamaan uhkaan. Ukraina taistelee urhoollisesti, mutta kärsii ammuspulasta. Komission uusi strategia eurooppalaiselle puolustusteollisuudelle on askel oikeaan suuntaan, mutta investointiohjelma tarvitsee lisärahoitusta. Samalla Euroopan investointipankin tulisi tarkistaa lainanantokriteerinsä ja rahoittaa myös puolustusteollisuutta, sanoo Byman.

Byman on koulutukseltaan ekonomi Svenska handelshögskolanista (Hanken) Helsingissä. Ennen erityisavustajan tehtäviään hän työskenteli eurooppalaisessa pörssiyhtiössä. Byman korostaa EU:n merkitystä suomalaiselle elinkeinoelämälle.

-Toimiva sisämarkkina on avain Suomen talouskasvuun. Eurooppa hyötyy yhteisistä pelisäännöistä, joissa jäsenvaltiot eivät kilpaile keskenään eri valtiontukimenetelmin teollisuudesta ja uusista investoinneista. Suomen on ajettava selkeitä pelisääntöjä investoinneista ja huolehdittava, että suomalaiset yritykset pärjäävät kilpailussa. Suomen on jatkossakin oltava houkutteleva maa investoinneille, sanoo Byman.

Byman nimeää vihreän siirtymän ja alueellisen kehityksen muiksi hänelle tärkeiksi kysymyksiksi.

Byman on aiemmin työskennellyt erityisavustajana Anna-Maja Henrikssonille oikeusministeriössä ja Stefan Wallinin eduskunta-avustajana. Byman on toiminut erityisavustajana RKP:n ministereille sekä Orpon että Marinin hallituksissa ja myös eduskunta-avustajana RKP:n oppositioaikana. Hän on kotoisin Kemiönsaarelta.

Byman on ollut Hankenin ylioppilaskunnan (SHS) edustajiston puheenjohtaja ja toiminut myös ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtajana. Kunnallisvaaleissa 2021 hän oli ehdolla Helsingissä ja sai silloin eniten ääniä RKP:n alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden joukosta. Byman täyttää huhtikuussa 28 vuotta.

Wickström: Antakaa lääkäreiden olla lääkäreitä eikä byrokraatteja.

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström on sitä mieltä, että lääkäreiden hallinnollista työtä on vähennettävä. Hänen mukaansa monet terveyskeskuslääkärit myöntävät, että heillä on vähemmän aikaa hoitaa asiakkaita kuin ennen. Syynä ovat lähinnä hallinnollinen työ ja vaikeat potilastietojärjestelmät, jotka kuormittavat henkilökuntaa.

Lue edellinen artikkeli

RKP valitsee puheenjohtajansa 16. kesäkuuta järjestettävässä puoluekokouksessa.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue valitsee uuden puheenjohtajan kesäkuussa Helsingissä pidettävässä varsinaisessa puoluekokouksessaan. Asiasta ilmoitti RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff tiistaina keskusteltuaan kaikkien puolueen piirien kanssa.

Lue seuraava artikkeli