Suomen paikka on lännessä, ja muut pohjoismaat itsehallintoalueineen ovat läheisimmät kansainväliset yhteistyökumppanimme. Harjoittamalla niiden kanssa aktiivista yhteistyötä alueellisesti, Euroopassa ja maailmalla menestymme paremmin kuin yksin toimien. Kansainvälinen yhteistyö on Suomelle tärkeää, ja siksi meidän tulee toimia aktiivisesti kaikissa elimissä, joissa olemme jäsenenä.

Joel Sundström

Poliittinen asiantuntija

Yhteystiedot »

Henriksson: Vahva pohjoismainen yhteistyö luo turvallisuutta levottomina aikoina

Opetusministeri ja Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson osallistui Pohjoismaiden neuvoston 75. istuntoon Oslossa. Yhteistyöministerit pitivät kokouksen ja tapasivat Nuorten Pohjoismaiden Neuvoston puheenjohtajiston. Yhteistyöministerit vierailivat myös pohjoismaisissa instituutioissa Oslossa. Heille mm. esiteltiin Joutsenmerkki ja Nordforsk.

Blomqvist: Pohjoismainen yhteistyö vahvistaa yhteiskuntiamme

Huomenna 23. maaliskuuta vietetään Pohjolan päivää. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa pohjoismaisen yhteenkuuluvuuden ja pohjoismaisen yhteistyön suurta merkitystä. Viimeiset vuodet ovat olleet mullistavia. Ensin koronapandemia järkytti turvallisuuden tunnettamme, ja nyt Venäjän julman, täysimittaisen Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan myötä meillä on sota Euroopassa. Tänä aikana pohjoismaisen yhteistyön tärkeys on noussut selkeästi esille sekä yhteistyölle asetettujen odotusten että yhteistyön kehittämismahdollisuuksien osalta, Blomqvist korostaa.

Blomqvist: Rajaestetyöllä on merkitystä pohjoismaisten kansalaisten arjessa

Hallituksen selonteko pohjoismaisista rajaesteistä käsitellään tänään (2.2.) palautekeskustelussa eduskunnassa. Rajaesteillä tarkoitetaan lakeja, julkisia määräyksiä tai menettelyjä, jotka estävät henkilöiden vapaata liikkuvuutta tai yritysten mahdollisuuksia toimia rajojen yli Pohjoismaissa. Selontekotyötä johtanut pohjoismainen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist on tyytyväinen, että ulkoasiainvaliokunta korostaa mietinnössään rajaestetyön ja sen tärkeyden esille tuomisen merkitystä selonteon kautta.

Blomqvist: Työ sen eteen, että Pohjoismaat olisivat maailman kestävin ja integroitunein alue on erittäin ajankohtaista

Pohjoismaiden pääministerit päättivät elokuussa 2019, että Pohjoismaiden tulee olla maailman kestävin ja integroiduin alue vuoteen 2030 mennessä. Vision toteuttamiseksi laadittiin pohjoismaisten yhteistyöministerien johdolla toimintasuunnitelma. Pohjoismainen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa vision ajankohtaisuutta ja korostaa, että on tärkeää jatkaa systemaattista työtä vision toteuttamiseksi.

Blomqvist valtioneuvoston selonteosta pohjoismaisista rajaesteistä: Tavoitteena rajaton pohjoismainen arki

Hallitus hyväksyi tänään (10.11.2022) valtioneuvoston selonteon pohjoismaisista rajaesteistä. Selonteko on vastaus hallitusohjelman toteamukseen, jonka mukaan Suomi haluaa helpottaa liikkuvuutta Pohjoismaiden välillä ja toimii aktiivisesti rajaesteiden poistamiseksi ja niiden syntymisen estämiseksi. Vastaava ministeri, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa, että on tärkeää, että selonteko voidaan antaa eduskunnalle.

Bergqvist: Meillä on loistava kielilainsäädäntö, mutta meidän on parannettava sen täytäntöönpanoa

Tänään juhlistamme ruotsalaisuuden päivää, ruotsin kieltä sekä Suomen kaksikielisyyttä. Koko viikon ajan ruotsin kieltä ja kulttuuria on juhlistettu eri puolilla maata, kun ruotsalaisuuden viikkoa on vietetty. Kansanedustaja ja Folktingetin puheenjohtaja Sandra Bergqvist (RKP) korostaa viikon merkitystä ruotsin kielen ja kulttuurin ymmärtämisen edistämisessä.

Blomqvist: Pohjoismaiden aika on nyt

Pohjoismaiden neuvoston 74. istunto pidetään Helsingissä tällä viikolla (31.10.-3.11.2022). Kyse on pohjoismaisesta suurtapaamisesta, jossa Pohjoismaiden ja itsehallintoalueiden parlamentaarikot ja ministerit kokoontuvat keskustelemaan ajankohtaisista pohjoismaisista kysymyksistä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa, että pohjoismainen superviikko on erinomainen tilaisuus hyödyntää vallitsevaa vauhtia pohjoismaisen yhteistyön edelleen vahvistamiseen.

Blomqvist: On tärkeää turvata pohjoismainen näkökulma kaikissa tilanteissa

Pohjoismaiset yhteistyöministerit ovat tänään antaneet yhteisen lausuman, jossa he korostavat pohjoismaisen näkökulman turvaamisen tärkeyttä. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa käynnissä olevaa tärkeää pohjoismaista yhteistyötä huoltovarmuuden ja valmiuden kehittämiseksi. Työ alkoi Suomen puheenjohtajuuskaudella Pohjoismaiden ministerineuvostossa viime vuonna ja jatkuu nyt Norjan johdolla.