Regionala försök en fatal väg

Riksdagens kulturutskott röstade idag om medborgarinitiativet med syftet att avskaffa svenskundervisningen i de finska skolorna. Förslaget förkastades med klara siffror.

– Svenska folkpartiet tycker det är bra att en bred majoritet i utskottet vill att alla barn i vårt land också framöver ska få undervisning i nationens två språk, säger partiordförande Carl Haglund. Nu ska vi hoppas att det även blir en bred majoritet i plenum.

– Vi är glada att stödet för svenskan var så starkt. Vi hoppas att man liksom utskottsmajoriteten också ska inse problemen med att införa regionala försök.

I kulturutskottet fanns en rätt stor minoritet som vill införa regionala försök där svenskundervisningen kan lämnas bort.

– Det här är fel väg att gå. Vi ska ha en jämlik utbildning i hela landet som inte utesluter senare val av utbildningsstig, säger Mikaela Nylander, som representerar SFP i kulturutskottet. Människor är rörliga och också många av dem som gått i skola i östra Finland flyttar.

Nu hoppas Nylander att majoriteten i stora salen också följer kulturutskottets linje, som blev ett nej till regionala försök med rösterna 9 mot 8.

SFP vill också påminna om att man i tiden gick in för att montera ner studentsvenskan genom så kallade regionala försök. Detta ledde sedan till att man avskaffade kravet att skriva studentprov i nationens bägge språk.

Klimatpolitiken mer än en miljöfråga

Klimatpolitiken är inte bara en miljöfråga utan också en fråga om mänskliga rättigheter. Det betonade riksdagsledamot Christina Gestrin i riksdagens debatt om klimatlagen på onsdag.

Lue edellinen artikkeli

Vårdereformen mot det bättre

Vårdreformen tog ett steg i bättre riktning jämfört med utgångsförslaget, sade Partiordförande Carl Haglund vid Svenska Folkpartiets partistyrelsemöte idag.

Lue seuraava artikkeli