Eduskunta on tällä viikolla keskustellut hallituksen vuoden 2022 talousarvioesityksestä. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) painotti puheenvuorossaan ennaltaehkäisevän toiminnan merkitystä sosiaali- ja terveydenhuollossa.
– Hallituksen talousarvioesityksessä panostetaan ilahduttavan laajasti ennalta ehkäiseviin toimiin. Ennalta ehkäisevällä sosiaali- ja terveyspolitiikalla tuetaan paitsi kansalaisten hyvinvointia myös työllisyysasteen nousua ja työn tuottavuutta. Huolehtimalla työntekijöiden terveydestä, hyvinvoinnista sekä toiminta- ja työkyvystä, sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve laskee, Rehn-Kivi sanoo.
Rehn-Kivi nosti esiin Suomen kansallisen rokotusohjelman yhtenä parhaimpana ennalta ehkäisevistä toimistamme. Myös siinä on kuitenkin tilaa kehittämiselle. Muun muassa pneumokokkirokotusten laajentaminen säästäisi Rehn-Kiven mukaan terveydenhuoltokustannuksia ja sairaanhoidon kuormitusta.
Ennalta ehkäiseviä toimia esitetään myös mielenterveyteen poikkihallinnollisen mielenterveysstrategian avulla. Mielenterveyden ongelmat maksavat yhteiskunnalle miljardeja vuosittain, ja tiedämme, että mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet pandemian takia.
– Terapiatakuu on konkreettinen toimenpide, joka meidän tulee toteuttaa mahdollisimman pian. Myös matalan kynnyksen palveluita ja muita ennalta ehkäiseviä toimia tulee toteuttaa yksinäisyyden ja kiusaamisen estämiseksi.
Lopuksi Rehn-Kivi painotti, että pandemiasta johtuneet kustannukset on korvattava kunnille.
– Suomi on pärjännyt hyvin taistelussa koronavirusta vastaan. Nyt meidän on varmistettava, että kunnat, jotka käytännössä ovat huolehtineet koronatestauksesta ja -seurannasta sekä rokotuksista ja terveydenhuollosta, saavat 100 % korvauksen koronakustannuksistaan, Rehn-Kivi sanoo.