Rehn-Kivi: Rokotteiden merkitys painottuu koronakriisissä

Suomessa uusien koronatapausten määrä on viime viikkoina ollut laskussa. Tilanne ei kuitenkaan ole ohi. Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi (RKP) painottaa, että niin koronaviruksen kuin muidenkin virustautien ehkäisy vaatii tehokkaita rokotteita. Tämä edellyttää niin kansainvälistä yhteistyötä kuin tukea tutkimukseen ja kehitykseen.

– On tärkeää, että suomi osallistuu rokotekehitystyöhön, jonka tavoitteena on kehittää rokote koronavirusta vastaan mahdollisimman nopeasti. Koronaviruksen lisäksi myös kausi-influenssa ja pneumokokkibakteerit aiheuttavat sairaalahoitoa vaativia sairauksia. Näiltä voi kuitenkin suojautua rokottautumalla. On tärkeää, että Suomi selvittää myös pneumokokkirokotuksen tehoa kansanterveydelle koronaepidemian yhteydessä, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kivi jätti aikaisemmin kirjallisen kysymyksen pneumokokkirokotuksen tarjoamisesta yli 65-vuotiaille antaakseen suojaa mahdollisilta koronaviruksen aiheuttamilta jälkitaudeilta. Muun muassa Tanska on jo tehnyt päätöksen tästä. Vastauksessaan sosiaali – ja terveysministeriö perustelee, että koronaviruksen aiheuttaman infektion jälkitautina mahdollisesti esiintyvän pneumokokkitaudin yleisyydestä tai pneumokokkirokotteen tehosta jälkitautien ehkäisyssä ei vielä ole riittävästi tutkimustietoa saatavilla. Toisin kuin monet infektiolääkärit, pneumokokkirokotuksen tehokkuudesta jälkitautien ehkäisyssä yleisesti ei myöskään olla vakuuttuneita. Rehn-Kiven mukaan nyt pitäisi kuitenkin katsoa eteenpäin ja toimia proaktiivisesti.

– Meillä on poliittisesti iso vastuu koronakriisin vaikutusten hillitsemisessä. Maailman terveysjärjestö, WHO on jo korostanut influenssa- ja pneumokokkirokotuksen tärkeyttä hengitysinfektioiden ehkäisyssä epidemiatilanteessa. Suomen tulisi nyt kuunnella asiantuntijoita ja aktiivisesti osallistua rokotekehitystyöhön ja ottaa käyttöön rokotteita, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Sosioekonomisesta näkökulmasta on myös tärkeää, että tarjoamme rokotteita tasavertaisesti ja maksuttomasti riskiryhmissä oleville henkilöille, myös yli 65-vuotiaille, Rehn-Kivi sanoo.

Torvalds: Päätöslauselma vahva viesti taloutta elvyttävistä toimista

Euroopan parlamentti päättää perjantaina uudesta päätöslauselmasta koskien talouden elpymistä covid19-kriisin aikana ja sen jälkeen.

Lue edellinen artikkeli

Helsingin RKP ja RKP-nuoret nimeää kunnallisvaaliehdokkaita

Helsingin piiri jatkaa työtään ehdokkaiden nimeämiseksi ja Helsingin RKP:n piirihallitus nimesi piirikokouksessaan 18.5 uusia kunnallisvaaliehdokkaita. Tällä kertaa moni nimetyistä ehdokkaista ovat RKP-nuorten aktiiveja ja piirin puheenjohtaja Cecilia Ehrnrooth iloitsee, että niin moni nuori on jo tässä vaiheessa valmis aloittamaan kampanjan.

Lue seuraava artikkeli