Rehn-Kivi: Sote-uudistukselle tärkeä askel eteenpäin

Hallitus on tänään esitellyt linjauksensa sote – ja maakuntauudistukselle. Esitys, joka kokoaa sosiaali – ja terveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon yhteen, ja joka sisältää myös koko pelastustoimen, menee nyt laajamittaiselle lausuntokierrokselle kesäkuun ja syyskuun väliselle ajalle. Kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali – ja terveysvaliokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi (RKP) iloitsee erityisesti siitä, että Uusimaa jakautuu viiteen omaan hoitoalueeseen, sekä vahvoista kirjoituksista, joilla taataan tasavertainen hoito myös ruotsin kielellä.

– On tärkeää, että voimme nyt mennä eteenpäin sote-uudistuksen kanssa. Koronakriisi on osoittanut, että tarvitsemme yhtenäisempiä tapoja ennaltaehkäistä ja käsitellä sairauksia. Tämä vastuu voidaan varmasti hoitaa paremmin maakuntahallinnollisissa yksiköissä. Perusterveydenhuollon saatavuutta parannetaan ja panostamme matalan kynnyksen palveluihin, joissa henkilö saa tukea eri elämänvaiheissa. Lisäksi ruotsinkielistä palvelua parannetaan. Kansalliskielilautakuntia asetetaan, ja maakuntien välinen yhteistyö saa isomman roolin muun muassa erikoishoidossa, jotta turvataan kansalaisten oikeus hoitoon myös ruotsiksi, Rehn-Kivi sanoo.

Rehn-Kiven mukaan tarkoituksena on keskittyä laajemmin siihen, mikä jo nyt toimii hyvin, mutta tasa-arvoiseen hoito panostetaan entistä enemmän. Uudistus tarvitaan myös, jotta meillä on varaa hoidon rahoitukseen myös tulevaisuudessa. Rehn-Kivi kuitenkin korostaa, että rahoituskysymys on edelleen ratkaisematta.

– Meidän on varmistettava, että kaikilla maakunnilla on samat edellytykset parhaan mahdollisen hoidon tarjoamiseksi. Oletan, että hallitus odottaa ja ottaa huomioon kaikki ne lausunnot, jotka kunnat, sairaanhoitopiirit sekä muuta tärkeät toimijat esityksestä antavat, Rehn-Kivi sanoo.

Nils Torvalds nostaa esille Itämeren maailman ympäristöpäivänä

YK:n maailman ympäristöpäivä on oiva tilaisuus pohtia uusia toimenpiteitä Itämeren rehevöitymisen torjumiseksi. Näin toteaa europarlamentaarikko Nils Torvalds (RKP / Renew).

Lue edellinen artikkeli

Henriksson ja Blomqvist sote-mallista: Tärkeä askel oikeaan suuntaan, mutta vaatii laajan keskustelun

Hallitus esitteli tänään uuden sote-uudistuksen keskeiset ehdotukset. RKP:n ministereiden Anna-Maja Henrikssonin ja Thomas Blomqvistin mukaan on tärkeää, että uudistus on nyt näin pitkällä.

Lue seuraava artikkeli