Rehn-Kivi: Suomalaiset tarvitsevat sote-uudistuksen

Ruotsalainen kansanpuolue on viikonlopun aikana kokoontunut puoluekokoukseen. Puheenvuorossaan kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi painotti sote-uudistuksen maaliin viemisen tärkeyttä. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Rehn-Kivi uskoo, että nyt ehdotetulla mallilla on parhaat mahdollisuudet tulla hyväksytyksi kaikista niistä malleista, joita viimeisten 20 vuoden ajan on esitelty. Täydellinen malli ei kuitenkaan ole.

– Suurin epäkohta on rahoitusmalli, joka iskee kovaa niihin kuntiin, jotka ovat hoitaneet asukkaittensa sosiaali- ja terveyspalvelut kustannustehokkaasti. Muun muassa oma kotikuntani Kauniainen ja naapurikaupunki Espoo kuuluvat näihin kuntiin, Rehn-Kivi sanoo. 

Rehn-Kivi huomauttaa kuitenkin, että kunnat, joiden verotulot nyt pienenevät, saavat tulojenmenetyksestä hyvitystä. Tätä ei edellisen hallituksen esityksessä ollut. Jäljelle jäävä toiminta, kuten vastuu koulutuksesta, nuorisotyöstä ja suunnittelusta ja mahdollisuus merkittäviin investointeihin on turvattava näissä kunnissa. 

– Vaikka ehdotus sote-uudistukselle ei ole täysin oikeudenmukainen, ja sellainen vaikuttaa mahdottomalta, on tämä ehdotus koko Suomen kansan kannalta reilu ja välttämätön. Tarvitsemme uudistuksen, kun väestömme ikääntyy ja sosiaali- ja terveydenhoidon palvelujen menot kasvavat. Jokaisella kansalaisella on oikeus toimivaan sosiaali- ja terveydenhoitoon ja laadukkaisiin vanhuspalveluihin silloin, kun se päivä koittaa. Liian monessa kunnassa nämä kriteerit eivät valitettavasti tänään täyty. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että saamme uudistuksen maaliin, Rehn-Kivi sanoo.

Puheenvuorossaan Rehn-Kivi painotti myös kuntien tärkeää asemaa terveyden ja hyvinvoinnin edistäjinä myös tulevaisuudessa. Näin pidetään asukkaat aktiivisina ja edistämme lasten ja nuorten hyvinvointia. Tämä hyödyttää yksittäisiä henkilöitä ja vaikuttaa koko kunnan menestykseen.  

Strand: Lääketieteellistä koulutusta Vaasaan

Ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokouksen yhteydessä Joakim Strand puhui lääkäripulasta.

Lue edellinen artikkeli

Blomqvist: Työllisyys ja elinvoima alkavat kunnista

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist korostaa, että työllisyydellä ja elinvoimalla on suuri merkitys kuntavaaleissa.

Lue seuraava artikkeli