Rehn-Kivi: Valinnanvapaudesta puuttuu vaikuttavuusarviointi

Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuksen valinnanvapausosio on valmisteltu kiireellä ja ajattelemattomasti seurauksia ajatellen. Tätä mieltä on Rkp:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi.

– Valinnanvapauslaista puuttuu kokonaan vaikuttavuusarviointi, tämän myöntää hallitus itsekin. Myös asiantuntijat ovat suositelleet pilottihankkeita ja järjestelmän kokeilemista yhdessä maakunnassa. Aikataulu on liian tiukka ja uudistus tuo mukanaan ennennäkemättömiä riskejä koko kansalle ja suomalaiselle yhteiskunnalle, sanoo Rehn-Kivi.

Myös neuvolajärjestelmä tulisi yksiselitteisesti kirjata valinnanvapauden ulkopuolelle, niin kuin on tehty kouluterveydenhuollolle. Hallituksen esityksen mukaan maakunnat saavat itse päättää neuvoloiden valinnanvapaudesta. Tämä on iso vastuu yksittäiselle maakunnalle ja asettaa asukkaat eriarvoiseen asemaan, maakunnasta riippuen.

– Tiedämme, että toimivien tietojärjestelmien kehittäminen vie useamman vuoden ja nyt valinnanvapaus halutaan toteuttaa vuonna 2019. Palveluiden integrointi tulee olemaan mahdotonta tämän mallin mukaan. He, jotka palveluita eniten tarvitsevat joutuvat kärsimään.

Löfström esittää sähköautojen lisäämistä

Kansanedustaja Löfström esittää kirjallisessa kysymyksessä hallitukselle kustannustehokasta vaihtoehtoa sähköautojen lisäämiseksi

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz: Valinnanvapautta tulisi ensin kokeilla paikallisesti

Tänään eduskunta keskustelee hallituksen esityksestä valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sote-uudistuksessa tärkeintä on taata suomalaisille laadukasta hoivaa oikea-aikaisesti, valinnanvapaus puolestaan tarjoaa joustavuutta.

Lue seuraava artikkeli