Adlercreutz: Valinnanvapautta tulisi ensin kokeilla paikallisesti

Tänään eduskunta keskustelee hallituksen esityksestä valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Sote-uudistuksessa tärkeintä on taata suomalaisille laadukasta hoivaa oikea-aikaisesti, valinnanvapaus puolestaan tarjoaa joustavuutta.

Esitys valinnanvapaudesta sisältää kuitenkin liian monta epävarmuustekijää ja riskiä, jotta se saisi edetä, sanoo kansanedustaja Anders Adlercreutz.

– Hallitus ei ole omaksunut asiantuntijoiden esitykseen kohdistamaa arvostelua, vaan jatkaa uudistuksen läpiviemistä hyöryveturin lailla. Ennen näin laajan uudistuksen käyttöönottoa meidän tulisi ensin kokeilla sitä paikallisesti, yhdessä tai kahdessa maakunnassa. Kokeiluista voisimme oppia mikä toimii ja mikä ei, parantaa mallia ja tämän jälkeen jatkaa, Adlercreutz sanoo.

83 % prosenttia kunnista pelkää, että hoivakustannukset tulevat esityksen myötä nousemaan ja palveluiden saatavuus heikkenee.

– On selvää, että nyt esitetty rahoitusmalli ei anna oikeita kannustimia alan toimijoille. Niin kutsuttu kapitaatioperusteinen malli toimii ainoastaan, jos toimijalla on kokonaisvastuu kustannuksista – erikoissairaanhoito mukaan lukien. Näin toimii tällä hetkellä Mänttä-Vilppulassa käytössä oleva malli. Hallituksen tulisi osoittaa, että se huomioi esityksestä tulleen palautteen, ja ensin kokeilla uudistusta paikallisesti. On edesvastuutonta viedä uudistus läpi kansallisella tasolla ilman että sen mahdollisista vaikutuksista on selvää näyttöä.

Rehn-Kivi: Valinnanvapaudesta puuttuu vaikuttavuusarviointi

Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuksen valinnanvapausosio on valmisteltu kiireellä ja ajattelemattomasti seurauksia ajatellen. Tätä mieltä on Rkp:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi.

Lue edellinen artikkeli

Wallin: Mikä nuorisojärjestöjen tuissa on väärin?

Uusi kulttuuri- ja nuorisoministeri Sampo Terho sanoi nimityksensä jälkeen viime perjantaina, että hänen tehtäviinsä kuuluu nyt ”korjata poliittisten nuorisojärjestöjen tällä hetkellä epätasaiset tukimekanismit”.

Lue seuraava artikkeli