Riv upp beslutet om att lägga ner barnledarutbildningen i Helsingfors

Viktigt med fortsatt barnledarutbildning i Helsingfors

Helsingfors och hela södra Finland har fortfarande ett skriande behov av lärare och personal inom barnvård, daghem och eftisverksamhet. Trots det har Svenska Framtidsskolan i Helsingforsregionen Ab (Yrkesinstitutet Prakticum) inte har beviljats rätt att ge en grundexamen inom barn- och familjearbete. Barnledarutbildning finns fram till årsskiftet inom vuxenutbildningen, men en grund inom barnpedagogik för 15-18-åringarna kan öppna många dörrar för fortsatta studier.

– Vi behöver helt enkelt fler pedagoger i södra Finland och en grundexamen för barnledare kan också vara en språngbräda för fortsatta studier och fler klasslärare i vår region, säger Tove Ørsted, viceordförande i Prakticums styrelse.

Det är Undervisnings- och kulturministeriet som har beslutat att inte godkänna Prakticums ansökan om tillstånd att anordna grundexamen i barn- och familjearbete. Det innebär att grundexamen i barnledarutbildning på svenska skulle finnas endast vid Kristliga Folkhögskolan i Nykarleby.

– SFP i Helsingfors anser, i motsats till ministeriet, att en grundexamen inom barn och familjearbete är ett utmärkt alternativ för blivande pedagoger som inte väljer att gå gymnasiet. Det finns ett stort kompetensbehov och att ha en enda utbildare i Österbotten, som i kyrklig regi utbildar barnledare, är problematiskt. Prakticum är redan beredd att ta emot unga ivriga barnledarstuderande, vilka i förlängningen har alla möjligheter att fortsätta sina pedagogiska studier, säger Cecilia Ehrnrooth, kretsordförande i Helsingfors.

För mer information: Cecilia Ehrnrooth, cecilia.ehrnrooth@gmail.com, 050 331 0244, Tove Ørsted, tove.orsted@gmail.com

Torvalds: Suomen on jälleen otettava aktiivisempi rooli EU:ssa

Koska Suomen kansainvälinen asema on vahvistunut EU-jäsenyyden myötä, heikompi EU on Suomen etujen vastaista politiikkaa.

Lue edellinen artikkeli

SFP i Nyland: datakabeln i Hangö ett välkommet initiativ

Datakabeln mellan Tyskland och Finland får en lokal förgrening via Hangö nästa år.

Lue seuraava artikkeli