Torvalds: Suomen on jälleen otettava aktiivisempi rooli EU:ssa

Koska Suomen kansainvälinen asema on vahvistunut EU-jäsenyyden myötä, heikompi EU on Suomen etujen vastaista politiikkaa.

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds kehottaa Suomen hallitusta ottamaan aktiivisemman roolin EU-yhteistyössä.

− Nyt Suomen on aika ottaa paikkansa EU:n ytimessä. Suomi ei saa antaa periksi ummehtuneelle nationalismille, Torvalds sanoo.

Hän painotti, että EU-jäsenyys vahvisti Suomen asemaa kansainvälisesti. Maamme sai sitä myötä vaikutusvaltaa asioissa, jotka koskevat kauppapolitiikkaa, sisämarkkinoita ja vahvisti Suomen turvallisuutta.

Suomi on viime aikoina jäänyt EU-yhteistyön jälkijunaan ja on muuttunut varovaisemmaksi sitä mukaa kun populistit ovat saaneet enemmän vaikutusvaltaa.

− Toivon pääministeri Juha Sipilän ottavan aktiivisemman roolin EU-asioissa esimerkiksi samalla tavalla kuin Paavo Lipponen aikoinaan, Torvalds sanoo.

Kulttuuri- ja Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) sanoi torstaina Helsingin Sanomille, että Suomi haluaa leikata EU:n monivuotista budjettia. Perusteluna hän käytti muun muassa Brexitiä – vaikka Suomen osuus nettomaksajana on pienentynyt. Sipilä antaa tiedonannon Suomen EU-politiikasta eduskunnalle ensi viikolla.

− Nyt on aikaa ryhdistäytyä. Hallitus ei saa jäädä kansallisten erityisintressien panttivangiksi.

Koska Suomen kansainvälinen asema on vahvistunut EU-jäsenyyden myötä, heikompi EU on Suomen etujen vastaista politiikkaa.

− Suomi ei voi pitää esimerkiksi Unkaria esikuvana EU-politiikassa. Nyt pitää taas olla aktiivinen ja rakentava, sekä tehdä töitä vahvemman EU:n puolesta.

− Sinisissä unelmissaan jotkut poliitikot ehkä kuvittelevat, että Suomesta tulee vahvempi mitä heikompi EU:sta tulee – mutta se toimii päinvastoin. Vahva EU on Suomelle hyvä asia, Torvalds sanoo.

Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa kesällä 2019 vain muutama kuukausi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

− Puheenjohtajuus vaatii valmisteluja, jos halutaan saada jotain aikaiseksi. Silloin on apua hallituksesta, joka ei ole EU-kriittinen vaan, joka näkee EU-yhteistyön mahdollisuudet, Torvalds sanoo.

”Pääkaupunkiseutu tarvitsee panostuksia rantarataan”

Perustelut sille, ettei paikallisjunien tulisi pysähtyä Mankin ja Luoman asemilla ontuvat pahasti, sanoo kansanedustaja Anders Adlercreutz.

Lue edellinen artikkeli

Riv upp beslutet om att lägga ner barnledarutbildningen i Helsingfors

Viktigt med fortsatt barnledarutbildning i Helsingfors

Lue seuraava artikkeli