RKP haluaa lisää kotihoitajia

RKP:n puoluehallitus on huolissaan kotihoidon laadusta. Erityisen huolestuttavia ovat puutteet Etelä-Suomen ruotsinkielisessä kotihoidossa.

Kokouksessaan Helsingissä tänään puoluehallitus keskusteli myös tarpeesta kehittää kotihoidon rakenteita vastaamaan paremmin sekä potilaiden että kotihoitajien tarpeisiin. Myös muistisairaiden lisääntyvä määrä on huomioitava.

– Viime aikoina kuulemamme viestit kotihoidon tuen laadusta ovat huolestuttavia. Ei voi olla niin, että vanhemman ihmisen ja hänen läheistensä on oltava huolissaan siitä, miten hoiva toimii. Kotihoidon tulisi olla tuki arjessa, ei päinvastoin. Ei voi myöskään olla niin, että henkilö, jolla ei ole läheisiä on erityisen haavoittuvainen, puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

Henkilöstön vähyys ja kotihoitaja-ammatin houkuttelevuus ovat palkkatason lisäksi nykyhetken suurimmat haasteet. Kotihoitajien on ehdittävä tehdä muutakin kuin ajella autolla asiakkaiden välillä.

– On todettu, että yksi ratkaisu kasvaviin terveydenhuollon kustannuksiin olisi antaa niiden ihmisten, jotka kykenevät ja haluavat asua kotona, asua kotona mahdollisimman pitkään. Mikäli siinä halutaan onnistua, tulee kotihoitajaksi kouluttautumisen olla paitsi mahdollista myös houkuttelevaa. Sekä suomeksi että ruotsiksi. Samalla niiden, jotka sitä tarvitsevat, on saatava paikka palvelukodista. Jo kunnan hankintakriteereissä on huomioitava kielivaatimukset.

– On erittäin tärkeää jatkaa kotihoidon kehittämistä ikäihmisten palvelun tarpeen ja arjen turvallisuuden lähtökohdista.

RKP Helsinki: Sosiaalihuoltoa ei saa unohtaa!

Lausunto RKP:n Helsingin piirihallituksen kokouksesta

Lue edellinen artikkeli

Tarja Halonen olisi sopiva sovittelija Katalonian kriisissä

Suomesta on perinteisesti löytynyt hyviä sovittelijoita, ei vähiten Martti Ahtisaari, jolle on myönnetty Nobelin rauhanpalkinto saavutuksistaan.

Lue seuraava artikkeli