RKP vaatii oikeudenmukaista käsittelyä narkolepsiaan sairastuneille

Kaikkien potilaiden pitää saada oikeudenmukainen kohtelu. Se ei ole potilaan syy, jos hoitoketjun alussa on ollut puutteita.

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson, ja muut Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kansanedustajat haluavat tietää, mitä hallitus aikoo tehdä niiden lasten ja nuorten auttamiseksi, jotka sairastuivat narkolepsiaan Pandemrix-rokotteen seurauksena. Rokotus annettiin vuonna 2009 sikainfluenssaa vastaan.

− Kukaan ei saisi joutua eriarvoiseen asemaan siitä syystä, että terveyskeskus ei ole ajoissa pystynyt tunnistamaan narkolepsian oireita, Henriksson sanoo.

− Kaikkien potilaiden pitää saada oikeudenmukainen kohtelu. Se ei ole potilaan syy, jos hoitoketjun alussa on ollut puutteita, Henriksson huomauttaa.

Lääkevahinkovakuutuspooli on hylännyt korvaushakemuksia siitä syystä, että oireet eivät ole ilmenneet kahden vuoden sisällä rokottamisesta. Moni narkolepsiaan sairastunut on kertonut, ettei perusterveydenhuolto ollut kyennyt diagnostisoimaan sairautta. Tästä syystä on voinut kulua yli kaksi vuotta ennen, kuin lapsi on saanut oikean diagnoosin ja hoidon.

Tiedotusvälineiden mukaan 47 ihmisen korvaushakemukset on hylätty.

− RKP peräänkuuluttaa oikeudenmukaista korvausmenettelyä, Henriksson sanoo.

Hän ja RKP:n muut kansanedustajat kysyvät hallitukselta kirjallisessa kysymyksessä, mitä se aikoo tehdä parantaakseen narkolepsiaan sairastuneiden henkilöiden tilannetta, joiden korvausvaatimukset hylättiin.

Adlercreutz: Ministeriöstä ei löydy ymmärrystä kuntien homekouluongelmille

Päiväkoti- tai koulurakennus – tai muu kiinteistö – voi saada kosteus- ja homeongelmia niin taloudellisesti paremmin kuin huonommin pärjäävissä kunnissa.

Lue edellinen artikkeli

Adlercreutz ja Torsti: Turvapaikkaprosessista perusteellinen arviointi

Tarvitsemme ulkoisen, riippumattoman selvityksen Maahanmuuttoviraston toiminnasta ja prosesseista.

Lue seuraava artikkeli