RKP Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella esitteli tänään budjettiehdotuksensa ensi vuoden talousarviota varten aluehallituksen kokouksen yhteydessä. RKP:n budjetti on taloudellisesti samalla tasolla kuin Kokoomuksen, SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja Kristillisdemokraattien tekemä ehdotus.
Budjettiin sisältyy Siuntion vuodeosaston ja Villa Charlottan säilyttäminen Siuntiossa. Villa Charlotta säilytetään siihen asti, kunnes on selvitetty, kuinka monta julkista hoitopaikkaa Siuntiossa tarvitaan. Budjettiehdotuksessa on myös määrärahoja koulupsykologipalvelujen turvaamiseksi lähipalveluina sekä lisärahoitusta takaisinsoittojärjestelmien toimivuuden parantamiseen. RKP haluaa lisäksi, että jokaisessa kunnassa on fyysinen neuvolapiste. Ikääntyneille puolue esittää kohdennettuja ennaltaehkäiseviä terveystarkastuksia. RKP ei myöskään halua leikata omaishoidosta, vaan on tästä asiasta yhtä mieltä muiden puolueiden kanssa.
RKP:llä on budjettiehdotuksessaan useita konkreettisia toimenpide-ehdotuksia. Ryhmä haluaa muun muassa kehittää liikkuvia palveluja erityisesti maaseutualueilla Raaseporin seudulla. Lisäksi tavoitteena on parantaa hyvinvointialueen ja kuntien välistä yhteistyötä. RKP haluaa myös, että hyvinvointialue panostaa omalääkärimallin kehittämiseen.
– Halusimme laatia budjetin, joka ei aseta hyvinvointialueen asukkaita toisiaan vastaan. Haluamme ratkaista terveysasemien takaisinsoittojärjestelmien jatkuvan ongelman, joka on ollut suuri haaste erityisesti Espoossa ja Kirkkonummella, mutta myös muissa kunnissa. Meidän on myös ratkaistava koulupsykologien puute. RKP haluaa puolustaa lähipalveluja, ja siksi päätimme turvata toiminnan Siuntiossa sekä nostaa esiin Raaseporin päivystyksen, jonka aukioloaikoja haluamme ensi vuonna selvittää. Lisäksi röntgen- ja näytteenottopalveluiden on oltava päivystyksessä saatavilla klo 20 asti, sanoo ryhmäpuheenjohtaja Henrik Wickström.
– Olen iloinen siitä, että RKP uskaltaa rohkeasti panostaa ennaltaehkäisevään toimintaan. Kohdennettujen ennaltaehkäisevien terveystarkastusten avulla voimme puuttua ajoissa ikäihmisten terveysongelmiin. Meillä on myös visio fyysisistä neuvvontapisteistä jokaisella paikkakunnalla, joissa voimme tarjota tukea ja tietoa hyvinvointialueen toiminnasta, sanoo aluehallituksen toinen varapuheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi.
RKP haluaa myös osoittaa lisärahoitusta HUSille. Näin puolue pyrkii takaamaan lähipalvelujen säilymisen Raaseporin sairaalassa. HUSin rahoituskehystä käsitellään aluehallituksessa vasta 16.12.
– Lyhyellä aikavälillä ainoa ratkaisu on nyt antaa HUSille suurempi määräraha, jotta palvelut voidaan pelastaa. Pitkällä aikavälillä tarvitsemme kuitenkin myös muita ratkaisuja – Uudenmaan hoitomalli ei yksinkertaisesti toimi, sanoo Karin Cederlöf, HUSin hallituksen jäsen ja RKP-ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja.
– Antamalla lisärahoitusta HUSille haluamme varmistaa lähipalvelut lähisairaaloissamme. Olemme ainoa puolue, joka ymmärtää, että Kela-taksiralli pitkin maanteitä ei ole kestävä ratkaisu, sanoo Peter Braskén, RKP-ryhmän toinen varapuheenjohtaja.
Budjettiehdotuksesta äänestettiin, ja tulos oli 13–3, yksi tyhjä (Perussuomalaiset). Kokoomus, SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto vastustivat RKP:n ehdotusta.