RKP:n ministeriryhmä korostaa perustuslakivaliokunnan uuden rajalain käsittelyn tärkeyttä

Hallitus antoi 21.5. eduskunnalle lakiesityksen väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi. Laki vahvistaa rajaturvallisuutta ja antaa Suomelle työkaluja muiden maiden painostusta tarkoituksena horjuttaa itsemääräämisoikeuttamme vastaan. Lakiesityksessä säädetään, milloin valtioneuvosto voi rajoittaa turvapaikkahakemusten vastaanottoa rajalla. Päätös edellyttää aina yhteistoimintaa tasavallan presidentin kanssa. Lakia voidaan käyttää vain äärimmäisen pakottavissa ja poikkeuksellisissa tilanteissa, ja se on voimassa enintään kuukauden kerrallaan. Lain käyttöönotto edellyttää epäilyä siitä, että toinen maa uhkaa Suomen täysivaltaisuutta ja turvallisuutta, eikä muita toimenpiteitä pidetä riittävinä.

– Kyseessä on hyvin poikkeuksellinen poikkeuslaki, jolla turvataan maan turvallisuus ja suvereniteetti. Tilanne on hyvin vakava. Ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää, että vieras maa käyttää siirtolaisia välineinä saavuttaakseen omat tavoitteensa. Venäjän on lopetettava tällainen hybridivaikuttaminen, sanoo puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson.

Hän korostaa, että eduskunnan perustuslakivaliokunta tulee nyt käsitellä lakiehdotusta perusteellisesti.

– Tiedämme, että lakiesitys voi olla osittain ristiriidassa kansainvälisten sopimustemme kanssa. Siksi perustuslakivaliokunnan kannanotolla tulee olemaan erittäin ratkaiseva merkitys muodostaessamme lopullisen kantamme lakiehdotukseen, Henriksson sanoo.

– Suomi seisoo kaikissa tilanteissa oikeusvaltioperiaatteen ja lain perustuvan viranomaistoiminnan takana. On tärkeää, että meillä on toimiva lainsäädäntö, joka heijastaa todellisuutta. Olemme nyt toimineet nopeasti uuden tilanteen edessä. On nyt tärkeää, että perustuslakivaliokunta tekee arvionsa tästä monimutkaisesta kokonaisuudesta. Lainsäädännön on oltava kestävä kaikista näkökulmista, sanoo Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

– Uudenlaiset turvallisuusuhkat edellyttävät uudenlaisia ratkaisuja. Lakiesitys poistaa välineen Putinin hybridivaikuttamisen työkalupakista. Toivottavasti tämä vähentää viattomien ihmisten hyväksikäyttöä ja välineellistämistä painostaakseen muita maita. Nyt perustuslakivaliokunnan arvio on tärkeää, sanoo urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist.

Wickström: Talous tarvitsee uskoa tulevaisuuteen

Eduskunta kävi tänään keskustelua hallituksen talouspolitiikkaa vastaan nostetusta välikysymyksestä. Kansanedustaja Henrik Wickström (RKP) korosti ryhmäpuheenvuorossaan hallituksen toteuttamia myönteisiä taloudellisia toimenpiteitä, joilla pyritään vahvistamaan Suomen taloutta pitkällä aikavälillä, ottaen samalla huomioon sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Lue edellinen artikkeli

Henriksson: Tärkeitä panostuksia valtatie 8:aan ja Rantarataan hallituksen lisätalousarviossa

Hallitus hyväksyi tiistaina 21.5. hallituksen esityksen vuoden 2024 toiseksi lisätalousarvioksi. Osana niin sanottua Länsirannikon kilpailukyvyn ja kasvun edistämispakettia myönnetään 24 miljoonaa euroa valtatie 8:n parantamiseen välillä Edsevö-Lepplax. Lisäksi myönnetään 30 miljoonaa euroa Rantaradan kehittämisen ensimmäiseen vaiheeseen välillä Karjaa-Kauklahti.

Lue seuraava artikkeli