Ryhmäpuheenjohtaja Andersson: Jotta hyvinvointi ja palvelut voidaan turvata myös tulevaisuudessa, tarvitaan vakaa talous.

Uudesta hallitusohjelmasta keskusteltiin keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Otto Andersson.

Andersson korostaa puheessaan, että hyvinvoinnin ja palveluiden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa tarvitaan vakaan talouden. Suomi on velkaantunut jo pidemmän aikaa, useamman vaalikauden ajan. 

– Me RKP:ssä haluamme tehdä selväksi, että Suomen on jatkossakin oltava pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, joka huolehtii kaikkien heikoimmassa asemassa olevista. Voidaksemme turvata hyvinvoinnin ja palvelut myös tulevaisuudessa, tarvitsemme vakaan talouden ja sopeutusta. 

– Leikkauksilta olemme onnistuneet suojelemaan monia sektoreita, kuten koulun. Emme kuitenkaan kaikkia. Ja on selvää, että toimet tulevat koskettamaan monta ihmistä. Siksi jatkotyössä on tehtävä huolelliset vaikutustenarvioinnit sekä kohdistettuja tukitoimia heille, jotka niitä eniten tarvitsevat, sanoo Andersson. 

Andersson korostaa, että Suomi tarvitsee lisää ihmisiä töihin ja menestyviä yrityksiä, jotta hyvinvointimme turvaamiseen tarvittavat verotulot lisääntyisivät. 

– Me RKP:ssä emme näe, että lisääntynyt työperäinen maahanmuutto olisi pelkkä vaihtoehto, vaan me näemme sen täysin välttämättömänä. Siksi olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että hallitus nyt vauhdittaa työperäistä maahanmuuttoa muun muassa nopeuttamalla lupamenettelyjä ja ulkomaisten tutkintojen tunnustamisia. Tämän lisäksi Suomeen on helpompi jäädä opintojen valmistumisen jälkeen, sanoo Andersson. 

Andersson pitää myönteisenä päätöstä vahvistaa perusopetusta 200 miljoonalla eurolla. 

– Nyt peruskouluille ja niiden oppilaille ja opettajille on annettava työrauha. Opettajien on nyt saatava keskittyä enemmän opettamiseen. Vähemmän hallinnointiin ja dokumentointiin. Vuosiviikkotuntien määrän lisääminen opetussuunnitelmaa laajentamatta parantaa oppilaiden mahdollisuuksia vahvistaa perustietojaan. Kaikkien peruskoulunsa päättävien oppilaiden tulee osata lukea, kirjoittaa ja laskea. Yksikään oppilas ei saa jäädä kelkasta, sanoo Andersson. 

Puheenvuorossaan Andersson käsittelee hallituksen ehdotusta lyhentää hoitojonoja ja panostaa mielenterveyspalveluihin.  

– Hallitus sijoittaa nyt yli 300 miljoonaa euroa perusterveydenhuollon hoitojonojen purkamiseksi, sanoo Andersson. 

– Hallitus edistää mielenterveyttä panostamalla mielenterveyspalveluihin ja kehittämällä nuorille matalan kynnyksen palveluja. Ja vihdoin toteutamme terapiatakuun lapsille ja nuorille. Osa psykoterapiakoulutuksesta tehdään maksuttomaksi, helpottaaksemme pulaa psykoterapeuteista, sanoo Andersson. 

Andersson korostaa hallituksen selkeää viestiä, Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hallitus pitää kiinni ilmastolain tavoitteista aktiivisin toimin. 

– Edistämme vihreää siirtymää ja cleantech-investointeja muun muassa tekemällä lupamenettelyistä ketterämpiä. Hallitus sitoutuu myös tieteeseen, kehitykseen ja innovaatioihin tehtäviin panostuksiin nostamalla valtion rahoitusosuuden neljään prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä, sanoo Andersson. 

– Kotimainen maataloutemme on pitkään kärsinyt kannattavuuskriisistä, joka on nyt akuutti. Hallitus suhtautuu tähän vakavasti ja tekee muutoksia kilpailu- ja muuhun lainsäädäntöön vahvistaakseen maanviljelijöiden asemaa, sanoo Andersson. 

Andersson toteaa puheessaan, että on täysin selvää, että hallitusohjelman kirjaukset humanitaarisestä maahanmuutosta ovat vaikeita RKP:lle. Maahanmuuttopoliittisissa lainvalmisteluissa on tärkeää noudattaa ihmisoikeussopimuksia ja perustuslakia.

– Ymmärrämme että moni kirjaus on huolestuttanut heitä, jotka eivät asu pysyvästi Suomessa. Teemme kaikkemme, jotta ratkaisut edistävät jokaisen ihmisoikeuksia. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja me teemme kaikkemme poistaaksemme eri ihmisryhmien välistä vastakkainasettelua maassamme, sanoo Andersson. 

Wickström: Suomen kasvu ja tulevaisuus keskiössä hallitusohjelmassa

Eduskunta keskusteli tänään (21.6) hallitusohjelmasta. Puheessaan Wickström painotti, että Suomi on poikkeuksellisen haastavassa tilanteessa. Haasteita pyritään korjaamaan uuden hallitusohjelman avulla ja Wickström korosti puheessaan, että uuden hallituskauden lähtökohdat ovat hyvin erilaiset, kuin edellisen kauden.

Lue edellinen artikkeli

Mikaela Nylander nimitetty valtiosihteeriksi

Hallitus on istunnossaan tänään 22. kesäkuuta nimittänyt kauppatieteiden maisteri, oikeusnotaari Mikaela Nylanderia valtiosihteeriksi opetusministerille Anna-Maja Henrikssonille. Nylander on toiminut valtiosihteerinä oikeusministeriössä vuosina 2021-2023.

Lue seuraava artikkeli