Skatteflykten är omoralisk

Torvalds kräver att Juncker kommer till Europaparlamentet för att förklara Luxemburgs fördelaktiga skatteavtal med vissa storföretag

Europaparlamentet kommer idag kl. 16.00, finsk tid, att rösta att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker blixtinkallas till parlamentet för att förklara Luxemburgs fördelaktiga skatteavtal med storföretag. Avtalen har gjorts medan Juncker var statsminister i Luxemburg.

– Juncker har hittills inte kommenterat dessa avtal men det är av största vikt för att återställa förtroendet för honom och inte undergräva förtroendet för den nya EU-kommissionen att han kommer till Europaparlamentet och förklarar sig. Om han inte har gjort något fel har han inte heller något att dölja, säger Torvalds.

Stora mängder läckta dokument har visat att revisionsbolaget PWC tillsammans med Luxemburg har hjälpt många storföretag att undvika skatt i sina hem- och verksamhetsländer.

– Dessa Luxemburgska avtal är kanske inte formellt olagliga, men djupt omoraliska, säger Torvalds.

– Det har inte varit en hemlighet att Luxemburg är ett skatteparadis. Men omfattningen av verksamheten är så enormt mycket större än någon hade kunnat ana. Det har skett samtidigt som andra medlemsländer tvingas vända på slantarna för att få dem att räcka till för nödvändig offentlig service, säger Torvalds.

Det är viktigt att vi nu får full information av Luxemburg om den här verksamheten. Att denna verksamhet verkar ha fått sin början under Junckers tid som stats- och finansminister gör frågan naturligtvis besvärlig för EU.

– Vissa storföretags skatteflykt, däribland många verksamma också i Finland, är inte enbart omoraliskt mot skattebetalarna. Deras avtal är också ett slag i ansiktet på små- och medelstora företag. Småföretagare som betalar sina skatter har redan idag med sin småskalighet en stor utmaning i att konkurrera mot enorma globala storföretag. Om storföretagen dessutom kan undvika att betala sina skatter försätter det konkurrensen ur spel, säger Torvalds.

– Samtidigt vill jag understryka att detta gäller långt ifrån alla storföretag. Jag vill inte att en skugga ska falla på de storföretag som betalar sina skatter och håller sig till lagarnas anda. De här storföretagen drabbas också av att deras konkurrenter gjort dessa omoraliska avtal, avslutar Torvalds.

För mer information:

Nils Torvalds, Europaparlamentariker, +32 477 77 2742

Mats Löfström, Specialmedarbetare, +32 489 32 0479

Rehn-Kivi eduskuntavaaliehdokkaaksi

Arkkitehti, Espoon rakennusvalvontapäällikkönä työskentelevä Veronica Rehn-Kivi asettuu RKP:n ehdokkaaksi kevään 2015 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla

Lue edellinen artikkeli

Timfördelningen tryggar allmänbildande gymnasiet

Undervisningen i de andra inhemska språken fortsätter som obligatoriska ämnen, säger Carl Haglund

Lue seuraava artikkeli