Tenojokisopimus heikentää saamelaisten oikeuksia

Eduskunta käsitteli tänään Suomen ja Norjan välistä Tenojoen kalastusoikeuksia koskevaa sopimusta.

Sopimus heikentää merkittävästi saamelaisten mahdollisuuksia jatkaa kulttuurinsa kehittämistä ja rajoittaa ennen kaikkea saamelaisten mahdollisuuksia perinteiseen kalastukseen Tenojoessa.

– Kun nyt katsoo maa- ja metsätalousvaliokunnan esitystä on ilmeistä, että perustuslakivaliokunnan hiljattain antama kriittinen lausunto on kaikunut kuuroille korville, Henriksson sanoo.

Kun asiaa käsiteltiin perustuslakivaliokunnassa, kannatti Henriksson esitystä, että sopimus tulisi hyväksyä eduskunnassa vähintään kahden kolmasosan enemmistöllä, jotta se voisi astua voimaan. Samaa mieltä ovat olleet useat perustuslakiasiantuntijat. Esitys kaatui äänin 6-8 ja Henriksson jätti asiasta eriävän mielipiteen.

– Suomella on velvollisuus suojella maamme ja Euroopan ainoaa alkuperäiskansaa. Silloin emme voi vaikeuttaa saamelaisten mahdollisuuksia elää perinteisellä tavalla. Etenkin, kun oikeus omaan kulttuuriin on paitsi Suomen, myös EU:n lainsäädännössä.

RKP:n kansanedustaja Mats Nylund jätti myös eriävän mielipiteen, kun asiaa käsiteltiin maa- ja metsätalousvaliokunnassa.

Laadukasta lähituotettua ruokaa

RKP:n valtuustoryhmä Kirkkonummella jättää tänään aloitteen vastuullisen ja kestävän ruoan hankinnasta. Kansanedustaja Anders Adlercreutz on aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja.

Lue edellinen artikkeli

Parempi jätehuolto luo perustan kiertotaloudelle

Euroopan parlamentti on tänään antanut suosituksensa EU:n jätelainsäädännön uudistamiseen. Parempi jätehuolto tuo mukanaan korkeamman kierrätys- ja uudelleenkäyttöasteen, vähentäen samalla kaatopaikalle päätyvien jätteiden määrää.

Lue seuraava artikkeli